full screen background image

Primăria Rădăuţi contestă tarifele ACET pentru apă, canal şi apă meteorică

maerean viva     Municipalitatea rădăuţeană contestă temeiul legal privind preţul stabilit de către ACET în ceea ce priveşte apa meteorică.

Primarul interimar al localităţii, Tiberiu Maerean, crede că suma pe care Rădăuţiul o plăteşte pentru respectiva apă este mult exagerată, de peste 500 de milioane de lei vechi pe lună, şi a cerut explicaţii de la ACET Suceava.

Maerean: “Am avut o discuţie cu cei de la ACET Rădăuţi, referitor la temeiul legal de preţ la apa meteorică. Apă meteorică pentru care municipiul Rădăuţi plăteşte peste 500 de milioane de lei vechi lunar, o sumă fantastică. Nu am constatat să existe un temei legal de preţ şi le-am cerut explicaţii în consecinţă. Până acest moment, nu mi-au fost puse la dispoziţie. O să ne adresăm în scris către ACET Suceava, pentru a cere explicaţii şi dovezi pentru preţul practicat.”

Apele meteorice sunt acele ape care provin din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperișuri, terase, platforme industriale sau curți interioare. Sunt considerate ape meteorice și apele care provin din stropirea și spălarea drumurilor publice sau private, a grădinilor și curților imobilelor.

În plus, tarifele actuale practicate de ACET pentru apă şi canalizare, în municipiul Rădăuţi, sunt unele abuzive, susţine Maerean.

El a spus că nu există niciun temei legal pentru plata pierderilor tehnologice peste limitele legale admise, tarifele nefiind aprobate de Consiliul Local şi de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă şi Canal.

Maerean: “Avizele date de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) pentru tarifele practicate, la ora actuală, la apă şi canal, sunt lipsite de temei. Pentru nivelul pierderilor tehnologice peste limitele maxime admise nu există aprobare a Consiliilor Locale implicate şi nici a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă şi Canal. În consecinţă, ele nu pot fi practicate. Dar ele sunt practicate, în mod abuziv. La nivelul municipiului Rădăuţi, problema preţului la apă şi canal rezidă dintr-o primă Hotărâre de Consiliu Local, de acceptare a unui preţ la acest serviciu. Acea HCL a fost contestată de mine, în calitate de consilier local. Am câştigat în instanţă şi am anulat acea HCL. Dar, domnii de la ACET nu au vrut să ţină cont de acest lucru şi au continuat să dea acorduri, prin Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitară Apă şi Canal, lucru care este ilegal, cel puţin în ceea ce priveşte Rădăuţiul.”

comments

comments