full screen background image

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava: “Contrabanda şi traficul cu ţigări, principalele probleme cu care ne confruntăm”

ilie poroch     Începând cu luna decembrie a anului 2011, structurile Poliţiei de Frontieră Suceava sunt subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată miercuri la Radio VIVA FM Rădăuţi, comisarul şef Ilie Poroch-Seriţan, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava, a oferit ascultătorilor mai multe amănunte despre activitatea şi structura instituţiei pe care o reprezintă

Poroch-Seriţan: “Acţiunile structurilor Poliţiei de Frontieră Suceava sunt coordonate de ITPF Sighetu Marmaţiei şi au ca scop îndeplinirea atribuţiilor specifice privind supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, criminalităţii transfrontaliere şi a oricărei încălcări a regimului juridic al frontierei de stat. Poliţia de Frontieră Suceava este constituită din
Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, cu sediul în Rădăuţi, Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, cu sediul în Siret, Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Izvoarele Sucevei. Aria de dezvoltare a frontierei care este în competenţa celor 3 sectoare este de 111,115 km, din care 87 de km de uscat, restul de apă. Poliţia de frontieră are în competenţă o distanţă de 30 de km, de la linia de frontieră către interior. În afara acestei distanţe, cooperează cu celelalte structuri de ordine şi siguranţă publică şi poate interveni în funcţie de cazurile care sunt în lucru. Toată lumea trebuie să ştie că frontiera de stat este păzită 24 de ore din 24. La sectoare, se lucrează în 4 ture. Nu există punct, nici măcar în zonele de frontieră cu profil alpin, în care lucrătorii noştri să nu poată ajunge.”

Contrabanda şi traficul cu ţigări sunt principalele probleme cu care se confruntă poliţiştii de frontieră suceveni.

Ilie Poroch-Seriţan a precizat că, în cursul anului trecut, peste un milion de pachete de ţigări au confiscate pe raza de competenţă a lucrătorilor suceveni de frontieră.

Poroch-Seriţan: “Pe linia de combatere a contrabandei şi traficului cu ţigări, în anul 2014, poliţiştii de frontieră suceveni au descoperit şi confiscat – 1.009.738 de pachete cu ţigări. în valoare de peste 9,5 milioane de lei. Aceste ţigări urmau să ajungă pe piaţa de desfacere din România. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 10.739.402 lei. Dintre bunurile confiscate, cea mai mare parte o reprezintă ţigările, dar au mai fost şi autovehiculele în care erau transportate, produse alcoolice, textile sau produse petroliere.”

Comisarul şef a remarcat şi ingeniozitatea de care dau dovadă cei care încearcă să introducă ilegal, în ţară, mărfuri de contranadă.

Poroch-Seriţan: “De remarcat metodele inedite folosite de către persoanele implicate în astfel de activităţi infracţionale, pentru a introduce ilegal ţigările în ţară şi anume: în camioane ascunse sub material lemnos, ascunse în canapele şi fotolii, cu barca peste apa râului Tisa, cu caii prin zone muntoase greu accesibile, prin apă echipaţi în costum de neopren, cu deltaplanul, cu sania, în locaşuri special amenajate în autoturisme, în rezervorul maşinilor prin punctele de trecere a frontierei, în cutii de bere, în pungi de zahăr, în pâine, ascunse pe corp etc.”

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră este convins de faptul că prezenţa poliţiştilor de frontieră în zona de responsabilitate dă un sentiment de siguranţă şi cetăţenilor din zonă.

Poroch-Seriţan: “Vreau să vă spun că foarte mulţi cetăţeni din zonă au înţeles munca noastră şi ne şi ajută. Sunt alături de noi, ori de câte ori e nevoie, avem grupuri de sprijin, ne ajută prin semnalarea persoanelor suspecte, ne informează despre existenţa unor evenimente în zonă şi noi intervenim.”

comments

comments