full screen background image

Inginerul Ovidiu Maciuc la Viva FM: “Trebuie să înțelegem cu cine lucrăm online”

Dimineti animate invitat maciucMatinalii Andrada și Călin au stat azi de vorbă cu Ovidiu Maciuc,
inginer la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava despre
Ziua Europeană a Protecției Datelor, comportamentul oamenilor în ceea ce privește mediul online, nivelul acestora de informare într-o eră digitală în care colectarea și stocarea informațiilor personale sunt esențiale. Datele sunt utilizate de toate tipurile de întreprinderi – de la firmele de asigurare și bănci până la site-urile de socializare și motoarele de căutare.
Pentru a se putea dezvolta, economia digitală are nevoie de încredere. Mulți oameni nu se simt în siguranță atunci când trebuie să își divulge datele cu caracter personal online. Aceasta înseamnă că există mai puține șanse ca aceștia să utilizeze serviciile online și alte tehnologii similare. Norme solide, fiabile, aplicate în mod consecvent vor face din prelucrarea datelor un proces mai sigur și mai ieftin, consolidând totodată încrederea cetățenilor. La rândul său, încrederea stimulează creșterea economică. Unele estimări arată că PIB-ul UE s-ar putea majora cu încă 4 % până în 2020 dacă UE va lua măsurile necesare pentru a crea o piață unică digitală modernă.
“Trebuie să înțelegem online cu cine lucrăm. Orice site are obligația, prin lege, să menționeze datele firmei, datele acesteia de identificare. După care, noi trebuie să căutăm informații despre acea firmă, dacă este sau nu în faliment. Dacă firma nu menționează care este numele ei, care îi sunt datele de identificare, înseamnă că este posibil să avem de-a face cu o farsă.”
În cee ce privește siguranța parolele noastre de utilizatori online, domnul Ovidiu Maciuc a spus:
“Mai grav este atunci când o parolă de genul 1234 este folosită în toate conturile online.
Dacă un hacker încearcă să atace o anumită țintă, caută toate informațiile despre ea și probează toate datele. Pentru a mări complexitatea unei parole, putem folosi tasta SHIFT și câteva combinații de cifre pe care noi le știm foarte bine.”

comments

comments