full screen background image

15 ianuarie – “Toate-s vechi și nouă toate”

doza de educatie     Bine v-am regăsit, dragii mei!

Azi, e o zi specială în curtea școlii. Sau așa ar trebui să fie. De ce? Pentru că îl aniversăm pe Eminescu. Și nu cred că e cineva din curtea școlii care să nu știe măcar cine este. Căci, încă mai este! De mici, am învățat că Eminescu e cel mai mare poet român. Și-i învățăm, la rândul nostru, pe copii, acest lucru. E drept, unii fără prea mare convingere și fără argumente. Doar că generațiile de astăzi par a fi mai puțin impresionabile de scrierile lui. Unii consideră că ar fi prea melancolic și răsuflat… Drept urmare, versurile lui le citesc doar la școală, sub privirea vigilentă a profesorilor sau ca lectură obligatorie, acasă, fără a înțelege însă mare lucru și fără prea multă tragere de inimă.

La drept vorbind, puțini mai sunt chiar și profesorii de modă veche, cum spun unii, care încă recită cu pasiune din el. Și care reușesc să-l traducă pe înțelesul elevilor. Astfel încât să-și dorească să-l citească.

Ei, dar măcar astăzi, Eminescu va fi la mare cinste. Și vrând-nevrând, îi vom auzi și-i vom rosti numele, cât pentru următoarele 365 de zile. Cu siguranță prin școli vor fi nenumărate concursuri de recitări de poezie și discuții despre opera lui. În funcție de vârstă. Cred chiar că nu vor lipsi nici concursuri de genul celui organizat anii trecuți  în Botoșani de primărie, când 130 de copii s-au îngrămădit pentru câștigarea unei tablete.  Dacă reușești să reciți toate cele 98 de strofe…. Și culmea au reușit. Mulți dintre ei… Deci se poate… importantă e miza.

Dar, chiar de vor primi sau nu tabletă azi la școală, elevii vor participa cu interes la activități. O vor face, unii, doar pentru o notă bună sau chiar și pentru un  premiu mai puțin atractiv, pus în joc. E drept că, peste câteva zile, vor uita nenumăratele versuri ale Luceafărului. Mult mai repede decât uită versurile puse pe melodii de top ale lui Smiley.

Citeam undeva că, dacă Eminescu ar mai fi trăit, ar fi primit din vânzările pentru drepturi de autor cel mult 4.500 de lei. Căci, puțini sunt cei care cumpără astfel de cărți. Cam 3.000 de exemplare pe an, estimează Uniunea Scriitorilor.

Se pare, însă, că Eminescu e destul de des la întâlnirea cu cititorii… unde credeți? În mediul online. Căci are pagină oficială de Facebook cu peste 350.000 de fani. Și, dacă stăm și analizăm, nu-i rău nici așa. Căci, lumea a evoluat. Iar dacă poetul și-a găsit loc pe o rețea de socializare, înseamnă că mai sunt din aceia ce au o relație specială cu el. Important este să-l citim, măcar din când în când, și să-i ajutăm pe cei care nu pot, să-l înțeleagă. Pentru că sunt multe lucruri de înțeles și de ajutor în toată opera lui, nu doar în versuri. Dar pentru asta trebuie să-l înțeleagă mai întâi mai bine profesorii, părinții și, abia pe final, și elevii.

Deci, sărbătoare azi! Din drag sau dor de Eminescu.  Doar azi însă? Probabil că da, căci… “vreme trece, vreme vine”… “toate-s vechi și nouă toate”. Iar despre doză ce să mai zic? Consum-o zilnic, dragă ascultătorule, apoi “te-ntreabă… și socoate”.

0:00

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza