full screen background image

Adoptarea euro se va întâmpla la orizontul anilor 2019-2020

bnr     Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu,  a declarat că România trebuie să forțeze apropierea adoptării euro, precizând că BNR prevede că acest lucru se va întâmpla “la orizontul anilor 2019-2020”.

“Trecerea la euro va însemna o apropiere constantă de media zonei. Și această apropiere de medie trebuie s-o forțăm. Aici, la BNR, este tot mai vie o expresie pe care o folosește și guvernatorul, și anume că lucrurile (adoptarea euro — n.r.) se vor întâmpla la orizontul anilor 2019 — 2020. Există o înțelegere politică pentru anul 2019. Intrarea în zona euro nu este însă apanajul Băncii Naționale și nici responsabilitatea ei unică. În ceea ce privește Banca Națională, aici avem de câțiva ani un comitet euro în care intră directori, consilieri, experți ai Băncii Naționale. De la un timp participă miniștri, directori din Ministerul Finanțelor, președintele Comisiei de Prognoză. Dar nucleul nu trebuie să fie la BNR. Dar aici la BNR, se plămădește, cu acest comitet euro, o dezbatere aplicată privind modalitățile de a trece în zona euro.”, a precizat consilierul lui Mugur Isărescu pentru Agerpres.

Vasilescu consideră că educația este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă a economiei românești, afirmând că BNR face eforturi “enorm” pentru a da un impuls educațional.

“Este foarte greu, pentru că plecăm la drum cu o populație în bună măsură descurajată. Revin la educație. Educația este esențială! Aici, în Banca Națională a României, există nu doar un interes, ci și un efort enorm pentru a da impulsul educațional. Sunt câteva inițiative de care Banca Națională se ține cu dinții, legate de ceea ce am numit ‘educarea educatorilor’. Avem de câțiva ani un sistem numit ‘Academica — BNR’, în cadrul căruia, de două ori pe an, au loc întâlniri cu profesorii de economie, cu rectorii universităților, sunt prezentate comunicări. (…)ste nevoie ca instituțiile fundamentale ale statului să capteze tineri cu competențe, cu studii înalte, cu expertize înalte, cu experiențe bune.”, a mai spus Adrian Vasilescu.

comments

comments