full screen background image

Reducerea vacanţei parlamentare, limitată de Constituţie

camera deputatilor     Deputatul PNL, Gabriel Andronache, membru al Comisiei juridice, a declarat, joi, că propunerea de reducere a vacanţei parlamentare, făcută de deputatul Andreea Paul, este limitată de prevederile constituţionale şi poate fi realizată doar la revizuirea Legii fundamentale.

Andronache a fost întrebat cum poate fi pusă în aplicare propunerea reducerii vacanţei parlamentare, formulată de deputatul PNL, Andreea Paul.

”Sunt de acord ca parlamentarii să muncească mai mult, şi eu mi-aş dori să fie o vacanţă redusă, dar o asemenea situaţie este posibilă numai prin modificarea Constituţiei. Prin urmare aşteptăm această propunere a doamnei Paul la Comisia de revizuire a Constituţiei”, a declarat Andronache pentru MEDIAFAX.

Deputatul PNL, care este şi membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a indicat preverile Legii fundamentale din care reiese perioda în care Parlamentul nu se află în sesiune de lucru, fiind reglementată în mod restrictiv perioada de activitate.

”Personal mi-aş dori să existe într-adevăr mai puţină pauză şi mai multă muncă. Există aproape 1000 de proiecte în dezbaterea Parlamentului, deci ar fi suficiente iniţiative legislative în discuţie pentru activitate parlamentară”, a mai spus Andronache.

”Vacanţa parlamentară de trei luni trebuie diminuată la o singură lună. Parlamentarii români trebuie să fie model pentru muncă şi responsabilitate. Am mai spus-o şi o repet în fiecare an: Dacă dorim respect pentru această instituţie e nevoie mai întâi de respectul manifestat ferm faţă de cetăţeni. Nu o vom obţine prin vacanţe interminabile sau prin amânarea constantă a rezolvării problemelor românilor sau ale clasei politice”, a spus, joi, prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul.

Conform articolului 66 din Constituţie, ”Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşituI lunii decembrie”.

În afara sesiunilor ordinare camerele Parlamentului se pot întruni în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

comments

comments