Campania internaţională “16 Zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii” s-a desfăşurat în România, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2014, fiind marcată prin evenimente publice pe tema violenţei asupra femeii şi a protejării drepturilor omului în general.
Poliţia Română, prin structurile de prevenire a criminalităţii, s-a implicat în derularea acestui eveniment, organizând activităţi de informare, dezbateri, expoziţii tematice, marşuri, seri de veghe în memoria victimelor.
Invitată în emisiunea “Dimineţi animate”, difuzată de Radio VIVA FM, Ileana Iacob, ofiţer sociolog în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, crede că fenomenul de violenţă în familie nu este caracteristic doar României sau Europei de Est.
Iacob: “Din păcate, e un fenomen la nivel mondial. Nu este un fenomen care se manifestă, să spun aşa, cu precădere în România, în
Europa de Est, în Europa de Sud-Est sau în mediul rural. Există nişte mituri de care noi, oamenii ne legăm, cum ar fi că, în familiile în care oamenii au un nivel de educaţie, nu există violenţă în familie. E adevărat că, în mediul rural, întâlnim un gen de violenţă mai rudimentară, să-i spun aşa, în forma violenţei verbale sau în forma violenţei psihice. Poate, acolo, întâlnim cu precădere, violenţa asupra copiilor, ca mod de educare.”
Din fericire, Ileana Iacob este de părere că România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte combaterea fenomenului de violenţă în familie.
Iacob: “Dincolo de toate, Romînia a făcut mari, mari paşi, în ceea ce priveşte combaterea acestui fenomen, în mod special din anul 2013. Atunci, Legea 217, privind prevenirea şi combaterea violenţei intrafamiliale, a fost modificată, fiind redefinit conceptul de violenţă intrafamilială şi introdus, ca instrument de bază în combaterea fenomenului, ordinul de protecţie. Un ordin care prevede, practic, scoaterea agresorului din mediul familial. Până acum, acest ordin de protecţie nu exista reglementat legal.”