full screen background image

Sucevean reţinut pentru ultraj, după ce a lovit un poliţist

arestat     În această noapte, în jurul orei 00.40, o patrulă din cadrul Poliției municipiului Suceava s-a sesizat despre faptul că mai mulți tineri s-au încăierat pe strada Jean Bart, din municipiul Suceava.

În timpul intervenţiei pentru aplanarea conflictului, unul dintre poliţişti a fost lovit, cu intenție, pe la spate, în zona gâtului, de un bărbat, de 30 de ani, din municipiul Suceava.

În urma intervenției mai multor patrule de poliție, trei bărbaţi violenţi, toți din municipiul Suceava, au fost încătușați și conduși la sediul Secției de Poliție Burdujeni, pentru verificări.

Cei în cauză au fost sancționați contravențional, conform Legii nr.61/1991, cu amenzi în valoare de 1.000 de lei fiecare, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

În baza materialului probator întocmit în cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus continuarea cercetărilor faţă de bărbatul de 30 de ani, în calitate de suspect, pentru comiterea infracţiunii de ultraj, luându-se totodată şi măsura reţinerii acestuia pentru 24 de ore.

Cel în cauză a fost introdus în arestul I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentat Judecătoriei Suceava, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi emitere a mandatului de arestare preventivă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia asupra faptului că, pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică vor utiliza toate mijloacele tehnice din dotare, iar în caz de necesitate vor utiliza forţa pentru restabilirea liniştii publice şi imobilizarea persoanelor cu comportament antisocial.

Totodată, poliţiştii recomandă celor pretabili la adoptarea unor comportamente de tip violent să nu se împotrivească măsurilor legale de legitimare şi control prin săvârşirea de acte de violenţă asupra oamenilor legii, întrucât, în aceste cazuri se expun săvârşirii infracţiunii de ultraj, o faptă pedepsită drastic de legislaţia în vigoare.

Conform articolului 257 din Codul Penal, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de  moarte ori omorul  săvârşite împotriva unui funcţionar public   care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută  de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori  asupra bunurilor  acestuia, în scop de intimidare sau de  răzbunare, în  legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune,  ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

Faptele prezentate anterior, comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în   exercitarea  atribuţiilor  de  serviciu  sau  în  legătură  cu  exercitarea  acestor atribuţii,  se  sancţionează  cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

comments

comments