full screen background image

Spitalul Municipal Rădăuţi a comandat cititoare de carduri de sănătate

dorin robu spital rad     Marea majoritate a rădăuţenilor a primit cardul de sănătate, însoţit de o scrisoare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Dorin Robu, a precizat, pentru Radio VIVA FM Rădăuţi, că respectivele carduri vor face dovada calităţii de asigurat şi vor confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Robu a anunţat că Spitalul Municipal Rădăuţi a comandat deja cititoare de carduri, astfel că, de pe 1 ianuarie 2015, unitatea medicală să poată oferi servicii asiguraţilor care se prezintă cu acest card.

Robu: “Cardul de sănătate primit acasă este inactiv. Asiguratul va putea activa cardul la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Furnizor de servicii medical înseamnă spital, medic de familie, farmacie. Spitalul Rădăuţi a comandat deja cititoarele de carduri, astfel ca, de pe 1 ianuarie 2015, să putem oferi servicii asiguraţilor care se prezintă cu acest card.”

Activarea Cardului Naţional de Sănătate se va face prin personalizarea PIN-ului de acces format din 4 cifre.

Acest PIN va fi necesar de fiecare dată când veţi solicita şi primi servicii medicale.

Inscripţionarea cipului de pe Cardul Naţional de Sănătate se va face de către Medicul de Familie.

Datele vor fi inscripţionate cu acordul în scris al Asiguratului sau împuternicitului legal.

Medicul de Familie trebuie să comunice explicit şi accesibil ca limbaj informaţiile privind datele ce trebuiesc înscrise pe cipul cardului, informaţii ce vizează diagnosticul, datele medicale sau alte date care se doresc a fi inscripţionate.

Acordul sau dezacordul privind datele inscripţionate pe cip se va exprima în documentul ataşat Cardului Naţional de Sănătate prin bifarea căsuţelor corespunzătoare de mai jos:

Grupa sanguină şi Rh-ul – DA / NU
Bolile cu risc vital de care suferiţi – DA / NU
Bolile cronice de care suferiţi – DA / NU
Sunteţi sau doriţi să deveniţi donator de organe? – DA / NU

Datele vor fi actualizate de către Medicul de Familie, de fiecare dată când îl vizitaţi.

Pentru a beneficia de serviciile medicale plătite de către Casa Naţională de Asigurari de Sănătate este obligatoriu sa aveţi cardul atunci când mergeţi la un medic din sistemul public de sănătate.

Neinscripţionarea pe card a unor date medicale vitale vă poate pune viaţa în pericol, îndeosebi în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicale.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments