full screen background image

EXCLUSIV, la VIVA FM: La centrala din Ucraina nu se poate vorbi despre un accident nuclear, ci de un incident tehnic

centrala nucleara zaporojie     Premierul ucrainean Arsenii Iateniuk a anunţat, ieri, producerea unui accident la centrala nucleară Zaporijie, din sud-estul ţării.

Într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii “Dimineţi animate”, difuzată de Radio VIVA FM, Nicolae Dumitrescu, consilier la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a anunţat că locuitorii judeţului Suceava sunt în deplină siguranţă, după discuţiile purtate cu autorităţile din domeniul nuclear din Ucraina şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena.

Dumitrescu: “De fapt, nu se poate vorbi despre un accident nuclear, pentru că, practic, nu au fost implicate niciun fel de materiale radioactive, ci de un incident tehnic. A fost afectată o zonă a turbinei, partea clasică a unei centrale, la unul din cele şase reactoare a centralei de la Zaporijie. Este vorba despre reactorul nr. 3. Practic, incidentul s-a petrecut în următoarele condiţii – în 28 noiembrie, a fost o suprasolicitare pe reţeaua de energie electrică din Ucraina, din cauza condiţiilor meteo, o parte din reţea a cedat şi acel reactor a fost, practic, scos din funcţiune. Urmează să fie pornit în data de 5 decembrie. Nu au fost niciun fel de emisii radioactive în atmosferă. De altfel, accidentul este catalogat ca eveniment de nivel zero pe scara INES, fără consecințe asupra securității nucleare a instalației, publicului și mediului înconjurător.”

Referitor la întârzierea cu care a fost raportat incidentul, Dumitrecu a declarat : “Ei au raportat incidentul pe 3 decembrie, la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena. Între România şu Ucraina există şi un acord referitor la obligaţia de notificare a oricărui eveniment din domeniul nuclear, dar în condiţiile în care ar afecta şi teritoriul celeilalte ţări. În această situaţie, nu a fost cazul, pentru că incidentul nu a intrat sub prevederile acelui acord. Am înţeles că intervenţiile în media a reprezentanţilor Guvernului Ucrainei au fost provocate, mai degrabă, de o pană de curent electric, ca urmare a scoaterii din folosinţă a reactorului respectiv. Mai multe zone din aria respectivă au rămas fără curent electric şi au trebuit să vină cu o explicaţie.”

comments

comments