full screen background image

Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea antigripală a copiilor

vaccin     Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea antigripală a copiilor, iar problema nu este doar în România, ci este “un trend internaţional”, a precizat vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Sandra Alexiu, potrivit Mediafax.

Atunci când se vorbeşte de vaccinare, există o barieră care se ridică între medic şi pacient, din diverse cauze, a precizat Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF).

“Principala cauză este refuzul din ce în ce mai mare al părinţilor, iar acest lucru nu se întâmplă doar la noi, este un trend internaţional şi apare în special la părinţii intelectuali. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un ghid tocmai pentru informarea acestor părinţi”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

Ea a mai arătat că există probleme chiar şi atunci când se fac campanii pentru informarea corectă şi pentru încurajarea vaccinării, deoarece vedetele care ar trebui să transmită aceste mesaje refuză, motivând că este vorba de o problemă delicată.

“Sunt persoane care cred că ştiu totul despre medicină, deşi nu au nicio pregătire, şi pretind că şi-au salvat copiii nevaccinându-i. Adresez public o rugăminte: aş vrea să văd măcar unul dintre candidaţii la preşedinţie vaccinându-se, pentru a da un exemplu. (…) Eu m-am vaccinat în faţa unei clase de copii de şase ani, pentru a le da curaj”, a spus dr. Sandra Alexiu, precizând că procentul de medici care se vaccinează ar trebui să crească.

În opinia ei, oamenii încep să piardă încrederea în vaccinare, pentru că nu există o schemă clară şi nici o strategie pe termen lung. Sandra Alexiu a precizat că cele mai frecvente mituri specifice vaccinării antigripale sunt: “faci gripă de la vaccin”, “nu fac vaccin, că sunt alergic”, “vaccinul nu trebuie făcut anual” sau “dacă nu te-ai vaccinat până în noiembrie, e prea târziu”.

Vicepreşedintele SNMF a atras atenţia şi asupra faptului că există inclusiv medici care refuză să se vaccineze, dar şi să vaccineze pe alţii şi a precizat că pentru a proteja copiii foarte mici, care nu pot face vaccinul gripal, trebuie ca toţi membrii familiei să fie vaccinaţi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar