full screen background image

Azi a intrat în circulaţie noua bancnotă de 10 euro

10euro     Atenție la folosirea bancnotelor de 10 euro! De astăzi, Banca Centrală a pus în circulație noua bancnotă de 10 EURO. Aceasta este este cea de-a doua bancnotă din seria „Europa”, după cea de de 5 EURO, care a intrat în circulaţie la data de 2 mai 2013.

Hârtia bancnotelor

Hârtia bancnotelor este produsă din bumbac pur. La atingere, o bancnotă curată trebuie să foșnească și să aibă o textură fermă (nu moale sau cu aspect cerat).

Imprimarea în relief

Pe aversul bancnotei există o serie de linii de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi al celei stângi. Acestea facilitează identificarea bancnotei, în special pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Imaginea principală, literele şi numărul de mari dimensiuni care indică valoarea nominală sunt, de asemenea, mai groase la atingere.

Filigranul-portret

Priviţi bancnota spre o sursă de lumină. O imagine latentă devine vizibilă, redând portretul Europei (personaj din mitologia greacă), valoarea nominală a bancnotei şi o fereastră. Totuşi, dacă bancnota este aşezată pe o suprafaţă de culoare închisă, părţile de culoare deschisă devin mai întunecate. Portretul apare şi în hologramă.

Firul de siguranţă

Priviţi bancnota spre o sursă de lumină. Firul de siguranţă devine vizibil sub forma unei benzi de culoare închisă. Pe acesta pot fi observate simbolul „€” şi valoarea nominală a bancnotei sub forma unor caractere de culoare albă de foarte mici dimensiuni.

Holograma-portret

Holograma – banda de culoare argintie din partea dreaptă a bancnotei – prezintă portretul Europei (personaj din mitologia greacă), precum şi simbolul „€”, o fereastră şi valoarea nominală a bancnotei.

Numărul verde-smarald

Înclinaţi bancnota. Numărul strălucitor din colţul din stânga jos creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. De asemenea, numărul îşi schimbă culoarea din verde smarald în albastru închis.

Microtextul

Pe anumite porţiuni ale bancnotei se pot observa serii de litere de foarte mici dimensiuni. Acest microtext poate fi citit cu ajutorul unei lupe. Literele se disting clar, şi nu estompat.

Lumină ultravioletă standard (avers)

• Hârtia nu străluceşte, respectiv nu emite lumină şi este opacă.
• Fibrele mici încorporate în masa hârtiei devin vizibile. Fiecare fibră apare în trei culori diferite.
• Stelele de pe drapelul european, cercurile mici, precum şi stelele mari emit lumină galbenă. Alte câteva porţiuni emit, de asemenea, lumină galbenă.

Lumină ultravioletă specială (UV-C)

Pe avers, cercurile mici din mijloc emit lumină galbenă, stelele mari şi alte câteva porţiuni emit lumină portocalie. Simbolul „€” devine, de asemenea, vizibil.

Proprietăţi în infraroşu

În infraroşu, pe aversul bancnotei sunt vizibile numai numărul verde smarald, partea dreaptă a imaginii principale şi banda de culoare argintie. Pe revers sunt vizibile numai valoarea nominală şi numărul de serie înscris orizontal.

10euro2

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza