full screen background image

Vremea până în 14 septembrie, în toate regiunile ţării

toamna     Meterologii aduc veşti destul de bune în privinţa vremii pentru următoarele două săptămâni. Începutul de toamnă vine cu temperaturi de vară, în special în sud-estul ţării, unde maximele termice se vor situa în jurul valorii de 30 de grade. Abia după data de 10 septembrie este posibil ca temperaturile să scadă uşor în toate regiunile şi să revenim la un regim termic normal, cu temperaturi maxime cuprinse, în medie, între 22 si 24 de grade Celsius.

Ploile vor fi mai numeroase la mijlocul acestei săptămâni când vor acoperi mai ales jumătatea de sud a României, unde şi vântul va sufla cu putere.

BANAT

Până pe data de 6 septembrie, regimul termic diurn va marca o scădere treptată şi se vor atinge medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 25 de grade, pornind de la 28 de grade în prima zi a intervalului de prognoză.

Între 7 şi 10 septembrie o uşoară încălzire va determina creşterea cu 2….3 grade a mediilor termice, pentru ca după data de 10 septembrie o nouă tendinţă de răcire să coboare din nou maximele diurne, spre medii de 22 de. În ceea ce priveşte valorile nocturne, acestea se vor menţine între 14 şi 16 grade în prima săptămânăde prognoză, iar în a doua vor scădea uşor şi treptat, spre 12 grade la sfârşitul intervalului.

În primele două zile probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă, dar va creşte începând cu data de 3 septembrie. Ploile se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi, izolat, mai însemnate cantitativ în jurul datelor de 3, 4 şi 9 septembrie.

CRIŞANA

În prima săptămână, valorile termice diurne vor scădea uşor şi treptat, de la medii de 28 de grade în prima zi, până la aproximativ 24 de grade în jurul datei de 7 septembrie.

În a doua săptămână, tendinţa de răcire va continua şi, la sfârşitul perioadei de prognoză, media maximelor diurne va fi de 22 de grade. Temperaturile minime se vor situa între 14 şi 16 grade

Celsius în prima jumătate a intervalului de prognoză, iar apoi vor scădea uşor, spre valori medii de 11…12 grade în jurul datei de 14 septembrie.

În ceea ce priveşte probabilitatea de apariţie a ploilor, după data de 3 septembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, local şi temporar, se vor semnala averse, izolat mai însemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

Temperaturile maxime, de 26…27 de grade, din primele două zile ale intervalului de prognoză, vor scădea cu aproximativ 2 grade, astfel încât, între 3 şi 8 septembrie se vor menţine relativ constante, în jurul valorii medii de 25 de grade.

Ulterior, răcirea uşoară a vremii va continua, iar între 12 şi 14 septembrie mediile maximelor nu vor mai depăşi 21 de grade Celsius. Temperaturile minime vor marca o creştere, de la 10 la 13 grade, în medie, între 1 şi 4 septembrie, apoi vor scădea uşor şi se vor menţine în jurul unei medii de 11 grade până pe 10 septembrie, pentru ca în ultimele zile să coboare din nou, spre 8 grade la sfârşitul perioadei de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată pe 3 septembrie şi, din nou, între 8 şi 10 septembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi trecătoare, slabe cantitativ.

MARAMUREŞ

Temperaturile diurne vor fi de 26…28 de grade în prima săptămână de prognoză, cu cele mai ridicate valori în primele două zile, iar în a doua săptămână tendinţa de scădere uşoară va continua, astfel încât, spre 14 septembrie, nu se vor mai depăşi valori medii de 22 de grade Celsius. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, după primele dimineţi mai calde, cu valori medii de 13…14 grade, temperaturile vor scădea treptat până spre 10 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea pentru averse pe arii relativ extinse şi izolat mai importante cantitativ va fi mai ridicată între 7 şi 10 septembrie. În restul intervalului de prognoză, ploile vor fi slabe şi se vor semnala sporadic.

MOLDOVA

Media maximelor termice va fi de 26…27 de grade între 1 şi 4 septembrie, apoi temperaturile vor scădea spre valori medii de 24…25 de grade între 5 şi 9 septembrie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, tendinţa de răcire va continua şi, după 11 septembrie, maximele diurne nu vor mai depăşi, în medie, 22 de grade Celsius. Temperaturile minime vor avea valori medii de 13 grade la începutul intervalului, apoi vor marca o creştere spre 15 grade pe 3 şi 4 septembrie, pentru ca între 5 şi 11 septembrie să revină la valori de 12…13 grade. Iar spre finalul celor două săptămânî de prognoză valorile nocturne vor coborî spre o medie termică de aproximativ 10 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi local mai ridicată pe data de 3 septembrie şi, din nou, după 9 septembrie. În restul intervalului de prognoză doar cu totul izolat vor fi condiţii să plouă slab.

DOBROGEA

În prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic diurn va scădea, de la valori medii de aproximativ 29 de grade pe 2 septembrie, până la 26…27 de grade în intervalul 5 – 9 septembrie. Ulterior, până la finalul perioadei de prognoză, răcirea va continua, astfel încât între 12 şi 14 septembrie nu se vor mai depăşi, în medie, 22 de grade Celsius. Temperaturile minime nocturne vor marca o creştere, de la 15…16 grade la începutul intervalului, spre 19 grade în jurul datei de 4 septembrie, pentru ca apoi să revină la valori de 16 grade în intervalul 7-11 septembrie şi chiar să scadă spre 14 grade Celsius la sfârşitul perioadei de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a ploilor se va menţine redusă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză şi doar pe 3, 9 şi 10 septembrie, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată.

MUNTENIA

Între 1 şi 9 septembrie, temperaturile maxime se vor menţine apropiate de valori medii de 26…27 de grade, exceptând ziua de 2 septembrie, când se vor apropia de 30 de grade Celsius.

Înte 10 şi 14 septembrie, maximele diurne vor scădea uşor, spre valori medii de 24 de grade, apropiate de normele climatologice ale datei. Minimele termice vor creşte, de la 13…14 grade la începutul intervalului de prognoză, spre 17 grade pe 3 şi 4 septembrie, pentru ca apoi să scadă, spre aproximativ 14 grade în intervalul 6 – 10 septembrie şi chiar spre 12 grade pe 13 şi 14 septembrie.

Probabilitatea pentru averse, posibil mai însemnate cantitativ, va fi mai mare pe 3 septembrie, iar în rest doar cu totul izolat şi trecător va ploua slab.

OLTENIA

Temperaturile maxime vor scădea treptat, de la o valoare medie de 28 de grade pe data de 2 septembrie, spre 24 de grade între 4 şi 6 septembrie. O uşoară încălzire, cu aproximativ 2 grade, va avea loc între 7 şi 9 septembrie, pentru ca apoi să se manifeste o tendinţă de răcire treptată, care va determina, la sfârşitul intervalului de prognoză, valori medii de 22 de grade Celsius. Regimul termic nocturn va marca o creştere de 3…4 grade la începutul intervalului, spre valori medii de 16…17 grade pe 4 – 5 septembrie, apoi va scădea treptat, spre 12 grade în jurul datei de 14 septembrie.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare între 3 şi 5 septembrie şi, din nou, în jurul datei de 9 septembrie, iar în rest doar izolat vor fi condiţii pentru ploi trecătoare.

LA MUNTE

În primele trei zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va avea valori medii de aproximativ 18 grade ziua şi 9…10 grade noaptea, iar în intervalul 4 – 10 septembrie se vor înregistra temperaturi diurne de 16 grade şi nocturne de 8…9 grade. În ultimele zile ale perioadei de prognoză, regimul termic va marca o nouă scădere, spre valori maxime de 14 grade şi minime de 5 grade, în medie.

Averse pe arii mai extinse şi izolat mai importante cantitativ se vor semnala pe 3 septembrie, dar şi în intervalul 7-10 septembrie. În rest vor fi ploi locale, de scurtă durată.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza