full screen background image

Vicepremierul britanic vrea să limiteze imigrația europeană

UE     Imigrația în Marea Britanie din țările care aderă la Uniunea Europeană ar trebui să fie limitată, va pleda luni într-o alocuțiune vicepremierul britanic Nick Clegg, lider al liberal-democraților, lansând o dezbatere crucială asupra imigrației în Europa cu nouă luni înaintea alegerilor generale.

Potrivit unei copii a discursului în posesia căreia a intrat AFP, Nick Clegg, partener al conservatorilor în coaliția guvernamentală din Marea Britanie, va propune o consolidare a actualului sistem european de integrare.

În prezent, noii membri trebuie să aștepte până la șapte ani înainte ca cetățenii lor să aibă dreptul de a trăi și de a lucra liber în alte țări ale UE. Clegg vrea o prelungire a acestui termen, motivând prin diferențele economice între state.

Țări ca Marea Britanie, de exemplu, ar trebui să aibă, de asemenea, dreptul de a frâna intrarea la frontiere dacă numărul imigranților este prea mare odată termenul depășit, argumentează vicepremierul britanic în discursul său.

‘Acest lucru este normal — și spun asta ca un proeuropean-, că trebuie să reformăm libertatea de mișcare pentru a reflecta aceste realități’, estimează el. ‘Nu este vorba de a închide ușa, ci de a stabiliza fluxul de persoane care intră în mod prudent și onest în Marea Britanie’, mai spune el.

‘Este în interesul tuturor celor care trăiesc aici — indiferent dacă sunt sau nu născuți în Marea Britanie — să se asigure că, atunci când un nou membru aderă la UE, nu vor fi surprize și temeri’, consideră Clegg.

Printre statele candidate actuale la intrarea în UE figurează Albania, Islanda, Muntenegru, Serbia și Turcia, dar președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat că nu va exista nicio nouă aderare în următorii cinci ani.

Sondajele de opinie arată că imigrația este o preocupare majoră a alegătorilor britanici în perspectiva alegerilor generale din mai 2015.

Sub presiunea în creștere a Partidului Independenței Marii Britanii (UKIP), eurosceptic, premierul David Cameron a promis renegocierea legăturilor țării sale cu Bruxellesul și organizarea unui referendum cu privire la apartenența Regatului la UE în 2017 în cazul în care va fi reales.

comments

comments




Leave a Reply

avatar