full screen background image

Clădirea monument a Gării Iţcani ar putea intra în reparaţii capitale

gara itcani     Compania Naţională de Căi Ferate, Sucursala Căi Ferate Iaşi, s-a adresat Primăriei municipiului Suceava, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru reparaţii capitale la clădirea pentru călători a Staţiei CFR Suceava Nord.

Anunţul a fost făcut de către primarul Ion Lungu, care a precizat că, în ultimii ani, autorităţile locale şi judeţene au înaintat mai multe adrese către Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională a Căilor Ferate, prin care şi-au arătat disponibilitatea de a intra într-un parteneriat, în vederea salvării clădirii Staţiei CFR Suceava Nord.

Lungu: “Este un monument important, de patrimoniu, al municipiului, al judeţului, al Bucovinei, şi am primit o rază de speranţă, în sensul că se caută surse finanţare. Ni s-au adresat nouă în intenţia obţinerii autorizaţiei de construire, cerându-ne sprijin şi în vederea găsirii de documente legate de această clădire care a fost construită în 1882, întrucât nu au toate actele referitoare la proprietate. Le vom căuta şi vom acorda sprijin cu celeritate, pentru a reabilita această clădire important, simbol al oraşului nostru, care este într-o fază avansată de degradare.

Gara Suceava Nord a fost construită în anul 1871, în satul Iţcani, astăzi suburbie a Sucevei, şi este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, elaborată în anul 2004.

Aceasta este înscrisă în nomenclatura CFR cu numele de Staţia CFR Suceava-Nord şi deserveşte traficul de călători şi mărfuri, spre Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, precum şi pe cel internaţional, înspre Ucraina şi Rusia.

comments

comments




Leave a Reply

avatar