full screen background image

Servicii integrate de ocupare în activităţi non-agricole a persoanelor care trăiesc în mediul rural

proiect romi 1     Localităţi din judeţul Suceava ar putea beneficia de un proiect cu fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro, derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, în parteneriat cu Agenţia “Împreună” şi cu Centrul de Formare în Profesiuni Sociale “Pro Vocaţie”.

Este vorba despre programul “Servicii Integrate – abordare optimă în vederea ocupării forţei de muncă destinat persoanelor din mediul rural care se vor ocupa de activităţi non-agricole”.

În centrele de servicii integrate, se vor organiza cursuri de consiliere şi orientare privind formarea profesională şi oportunităţile de ocupare a membrilor comunităţilor, servicii de dezvoltare antreprenoriale şi asistenţă privind înfiinţarea de mici afaceri, precum şi servicii de informare şi educare în domeniul sănătăţii.

Consilierul pentru problemele romilor din cadrul Prefecturii, ALINA STAN, a precizat că acest proiect este, de fapt, o continuare a altora care au vizat populaţia defavorizată din judeţ.

Stan: “Anul trecut, noi am am sprijinit desfăşurarea unui curs de iniţiere sanitară, unde am format şi am reformat mediatorii sanitari vechi, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Suceava. Acum, vrem să vedem şi disponibilitatea autorităţilor locale de a implementa proiectul. Noi, ca instituţie, ne manifestăm tot sprijinul de implicare pentru a putea implementa propiectul, la nivelul judeţului.”

După ce a accentuat că “problemele romilor sunt şi problemele tuturor”, şeful Centrului Romilor pentru Politici de Sănătate, GEORGE RĂDULESCU, a menţionat că noul proiect va aduce specializări în domenii cerute pe piaţa muncii, cum ar fi construcţiile.

El a adăugat că durata derulării proiectului este de 18 luni.

Rădulescu: “Degeaba vorbeşti despre sănătate, dacă nu vorbeşti despre ocuparea forţei de muncă. Cum să fii asigurat medical dacă nu ai un loc de muncă sau dacă nu ai ajutor social? Urmează, în funcţie de metodologia pe care o avem, să identificăm locaţiile unde vom înfiinţa aceste centre comunitare. Începând din octombrie, vom începe concret activităţile. Vor fi cursuri de formare, vor fi cursuri antreprenoriale, iar organizaţia va selecta anumite planuri şi va finanţa mici afaceri.”

Proiectul urmăreşte crearea şi dezvoltarea a 6 centre comunitare de servicii integrate care vor furniza servicii de consolidare a competenţelor socio-profesionale şi plasare asistată pe piaţa forţei de muncă a persoanelor din mediul rural, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest.

Centre comunitare vor funcţiona în 6 localităţi din cele două regiuni, acestea urmând a fi înfiinţate în parteneriat cu autorităţile locale.

De servicii integrate vor beneficia 800 de persoane inactive, 600 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, precum şi 400 de şomeri.

Centrele respective vor furniza servicii de consiliere şi orientare privind formarea profesională şi oportunităţile de ocuparea a membrilor comunităţilor rurale; servicii de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale şi asistenţă privind înfiinţarea de mici afaceri; servicii de informare, educare, conştientizare cu privire la importanţa sănătăţii, precum şi servicii de consiliere socială, în funcţie de nevoile beneficiarilor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar