full screen background image

Asociaţie de proprietari, fraudată cu peste 174.000 de lei

clsv22     Consiliu Local Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară de joi, retragerea atestatului de administrator de imobil deţinut de Paraschiva Iavorenciuc, şefa unei asociaţii de proprietari de pe raza  reşedinţei de judeţ.

În perioada 7 aprilie – 5 mai 2014, Serviciul „Asociaţii de proprietari” din cadrul Primăriei municipiului Suceava a controlat activitatea financiar-contabilă a Asociaţiei de proprietari nr. 47, prilej cu care a constatat  greve încălcări ale legislaţiei în domeniu.

Astfel, în urma verificării registrului de casă, s-a constat că administratorul asociaţiei de proprietari „a modificat un număr de 124 de chitanţe originale anexate la registrul de casă, atât la sumă, cât şi la data emiterii, fraudând asociaţia de proprietari cu suma de 174.700 de lei”.
Iniţial au fost controlate doar documentele aferente perioadei 1 februarie 2011-31 martie 2014, însă depistându-se nereguli, s-a trecut la verificări pentru un interval  retroactiv de 2 ani, începând cu 1 ianuarie 2009.

Suma fraudată a rezultat din totalizarea chitanţelor emise de societatea comercială de alimentare cu apă şi servicii de canalizare-epurare ACET Suceava şi care au fost considerate, de către inspectorii din cadrul „Serviciului „Asociaţii de proprietari” ca fiind modificate.
„Administratorul Iavorenciuc Paraschiva a recunoscut frauda şi a depus suma de 175.000 de lei la casieria asociaţiei de proprietari”, se arată în raportul serviciului amintit, în care se mai precizează că pentru delapidarea sumei în cauză se propune retragerea atestatului de administrator de imobil.

Potrivit Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, persoanele  fizice  care au calitatea de administrator de imobil sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a Consiliului Local.

Pe de altă parte, HGR nr. 1588/2007 stipulează că arestatul de administrator de imobil se poate retrage de către autoritatea administraţiei publice locale care l-a eliberat, în condiţiile în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile ncesare pentru exercitarea acestei activităţi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar