full screen background image

Tăierile ilegale de arbori s-au diminuat cu peste 55%

Taieri-arbori      Volumul total al arborilor tăiaţi ilegal s-a diminuat semnificativ, scăzând la 55% în anul 2013, comparativ cu 2012, se arată într-o informare a Direcţiei Silvice Suceava.

„Principalul indicator al stării contravenţionale şi infracţionale, care caracterizează integritatea fondului forestier administrat de Direcţia Silvică Suceava, îl reprezintă volumul arborilor tăiaţi ilegal”, se arată în situaţia citată, potrivit căreia acelaşi procentaj a fost înregistrat şi în cazul „volumului tăiat ilegal şi nejustificat de  către pădurari”, prin procesele verbale de constatare a contravenţiilor infracţiunilor silvice.

Astfel, dacă  se raportează volumul total tăiat ilegal în anul 2013, respectiv cel de 4.381 de metri cubi, la suprafaţa administrată de către Direcţia Silvică Suceava, cea de 345.489 de hectare, se concluzionează că volumul total tăiat ilegal la 1 hectar de pădure este de doar  0,01 metri cubi.

„Raportat la 100 de hectare, volumul total tăiat ilegal este de 1 metru cub pe 100 de  hectare de pădure, ceea ce poziţionează instituţia noastră cu mult sub media înregistrată la nivel naţional, care este de 12,9 de metri cubi pe 100 de hectare”, se precizează în informarea Direcţiei Silvice.

În anul 2012, în pădurile administrate de Direcţia Silvică Suceava pagubele făcute prin doborârile ilegale şi nejustificate de arbori s-au ridicat la peste 750.000 de lei,  pentru ca, în 2013, acesta să coboare la circa 463.000 de lei. Contravaloarea volumului nejustificat de masă lemnoasă a fost imputată personalului silvic care nu şi-a îndeplinit în totalitate atribuţiile privind paza fondului forestier.

comments

comments




Leave a Reply

avatar