full screen background image

Proteste în Portul Constanţa, pentru a treia zi consecutiv

port_constanta     Peste 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat, miercuri dimineaţă, pentru a treia zi consecutiv, ei opunându-se ca municipalitatea să primească un nou pachet de acţiuni în port, la protest fiind aduse şi zece utilaje care au claxonat pe toată durata acţiunii.

Oamenii s-au strâns începând cu ora 07.30 în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime (APM) Constanţa şi au afişat mai multe pancarte pe care scria “Portul Constanţa nu este harem”, “Portul Constanţa nu este trocul vostru politic”, “Portul Constanţa rămâne la patria mamă”, “Portul Constanţa este independent faţă de republica baronilor locali”, scrie Mediafax.

În faţa sediului APM au fost aduse şi zece utilaje, şoferii acestora claxonând în timpul protestului, în timp ce alţi protestatari au bătut în butoaie şi au suflat în vuvuzele.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, le-a spus celor prezenţi că numai statul poate fi garantul dezvoltării portului.

“Statul poate fi garantul dezvoltării portului, nu vor veni investitori în port, nu va băga nimeni bani în port dacă nu există garanţia că statul se află în spatele autorităţi portuare (…) Vor să descentralizeze pachetul majoritar de acţiuni şi statul nu va mai fi acţionar majoritar, se va forma o altă majoritate şi va decide altcineva decât statul român”, a afirmat Mircea Burlacu.

El a susţinut că sumele încasate din diferite taxe şi tarife nu vor mai merge astfel la bugetul de stat, ci în “buzunarele băieţilor deştepţi”.
Potrivit liderului sindical, sindicaliştii împreună cu operatorii portuari au semnat o scrisoare care va fi trimisă Comisiei Europene, în care reclamă ce urmează să se întâmple în Portul Constanţa.

“Ieri (marţi-n.r.) am semnat cu operatorii portuari o scrisoare către Comisia Europeană în care spunem ce vor să facă în Portul Constanţa. De unde atâta încrâncenare, de ce să îi dăm lui Radu Mazăre un bun care aduce bani la bugetul de stat? Domnule prim-ministru Victor Ponta, domnule ministru Dan Şova, ce v-a promis Radu Mazăre în schimbul portului?”, a mai afirmat liderul de sindicat.

El l-a avertizat pe Mazăre că Portul Constanţa nu se teme de el şi că angajaţii vor continua protestele până când se va renunţa la acest proiect prin care Ministerul Transporturilor va pierde pachetul majoritar de acţiuni la Portul Constanţa.

Burlacu a anunţat că protestele din această săptămână s-au încheiat, dar vor urma şi alte acţiuni.

Aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat şi în primele două zile ale săptămânii, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime.

Luni, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat.

Cele două părţi s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliştilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.

Primarul le-a spus celor prezenţi că nu este în regulă ce s-a întâmplat până acum în port pentru că anumiţi investitori au fost avantajaţi atât printr-un nivel redus al chiriilor, stabilit prin Ordonanţă de Urgenţă, cât şi prin contracte de concesiune pe 50 de ani, în condiţiile în care în prezent cei care vor să investească pot încheia contracte doar pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă zece ani.
Radu Mazăre a mai spus că trecerea portului la comunitatea locală a fost una dintre promisiunile USL în campania din 2012 şi că intenţionează să o respecte, el prezentându-le protestatarilor mai multe dosare în care se aflau 45.000 de semnături de la constănţeni care ar fi de acord cu transferul către CL a altor 13 la sută din acţiunile portului.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, sâmbătă, la o dezbare a Fundaţiei Mişcarea Populară, că a da “un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional”, este “un element de dispreţ pentru interesul naţional”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar