full screen background image

Președintele Senatului României a avut o întrevedere cu omologul său francez

tari     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat miercuri și joi într-o vizită oficială în Franța, a avut o întrevedere cu omologul său francez, Jean-Pierre Bel, fiind abordat subiectul aderării României la Spațiul Schengen și sprijinul pe care Franța îl poate oferi în acest sens.

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, AGERPRES, președintele Senatului României a reamintit faptul că au fost îndeplinite toate criteriile de aderare.

“Călin Popescu-Tăriceanu a abordat tema integrării României în Spațiul Schengen și sprijinul Franței pentru adoptarea cât mai rapidă a unei decizii favorabile în acest dosar. România a îndeplinit criteriile de aderare la Schengen, iar legarea aderării la Schengen de Mecanismul de Cooperare și Verificare determină transformarea, în mod regretabil, unui subiect tehnic într-unul politic, cu toate consecințele pe care aceasta le implică”, precizează sursa.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu l-a informat pe omologul său cu privire la evoluția procesului de revizuire a Constituției României, fiind evidențiate în acest sens atât expertiza pe care partea franceză ar putea să o ofere în vederea definitivării acestui demers, precum și calitatea deosebită a relațiilor bilaterale dintre cele două state și potențialul de dezvoltare al acestora.

Un alt subiect înscris pe agenda discuțiilor a fost cel referitor la situația din Ucraina și posibilele evoluții ulterioare, ambele părți exprimându-și îngrijorarea și condamnând cu fermitate acțiunile Federației Ruse în Peninsula Crimeea, precum și politica “faptului împlinit”, care, în opinia participanților la întrevedere, “nu este compatibilă cu realitățile secolului XXI”.

“Uniunea Europeană trebuie să aibă o atitudine eficientă și coerentă și să transmită un mesaj unic, de fermitate, către Moscova, continuând, în același timp, dialogul pentru identificarea de soluții la criza actuală”, au fost de părere cele două părți, potrivit sursei amintite.

La această întrevedere, care a avut loc miercuri, au participat Simon Sutour, senator, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene; Bernard Fournier, senator, președintele Grupului de prietenie Franța-România din cadrul Senatului francez; Jean-Louis Hérin, secretarul general al Senatului și Denis Gaillard, consilierul diplomatic al președintelui Bel.

De asemenea, președintele Senatului român a susținut în cursul serii de miercuri, la Institutul Francez de Relații Internaționale, o conferință cu tema “Provocări pentru politica europeană de vecinătate în Est” (Quels enjeux pour la politique européenne de voisinage a l’Est?).

Abordând situația din Ucraina, Tăriceanu a estimat că “este pusă în discuție identitatea însăși a UE, ținând cont că anexarea Crimeei — de către Federația Rusă — a fost asumată, în mod explicit, drept un răspuns la intenția Ucrainei de a adera la UE”.

“Singurul răspuns posibil față de acțiunile Rusiei este cel deja adoptat de UE — semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina — și accelerarea procedurilor pentru semnarea Acordurilor similare cu Republica Moldova și cu Georgia. Criza ucraineană trebuie tratată însă cu precauție, pentru a evita crearea unei noi Cortine de fier, fiind necesară adăugarea unui plus de substanță cooperării economice și politice cu regiunile de la frontierele Europei. Prioritatea momentului o reprezintă aprofundarea Parteneriatului Estic, — la care se adaugă dezvoltarea cooperării și a instrumentelor puse la dispoziția Strategiei Dunării, — precum și posibilitatea unei abordări noi în proiectul privind Marea Neagră”, a afirmat oficialul român în luarea sa de cuvânt, potrivit comunicatului de presă.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că “Europa nu poate și nu trebuie să continue să delege altora propria sa apărare: UE are mijloacele și interesul de a-și asigura propria securitate, iar criza actuală trebuie să fie un catalizator în acest proces”.

La această conferință au participat reprezentanți ai lumii politice și diplomatice, jurnaliști, cercetători, reprezentanți ai mediului economic și ai mediilor academice.

comments

comments




Leave a Reply

avatar