full screen background image

Misiune pirotehnică în localitatea Valea Putnei

asanare 1703 1     Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava, a intervenit pentru asanarea unor elemente de muniţie, descoperite în gospodăria unui cetăţean din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta.

Echipajul, format din maistrul militar Iulian Pentilescu şi plutonierul adjutant Marius Chimiuc, s-a deplasat, vineri, 14 martie,  la faţa locului, unde proprietarul a descoperit pe malul unui pârâu, ce traversează proprietatea sa, un obiect care i s-a părut că seamănă cu un proiectil.

Bărbatul a anunţat imediat lucrătorii poliţiei din localitate, iar aceştia au solicitat intervenţia specialiştilor pirotehnişti.

După cercetarea şi detectarea zonei, a fost găsit un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenind din Al Doilea Război Mondial, echipat cu focos şi în perfectă stare de funcţionare.

În timp ce proiectilul era depozitat în lada cu nisip din dotarea autospecialei pirotehnice, proprietarul şi-a amintit că mai avea un alt element asemănător într-un atelier din gospodărie, pe care l-a găsit lângă groapa ecologică a comunei Pojorâta, în Pasul Mestecăniş, unde deţine o proprietate care se învecinează cu acest teren.

Reamintim că, în cursul anului 2013, pe teritoriul comunei Pojorâta s-au desfăşurat nu mai puţin de 11 misiuni pirotehnice, în urma cărora specialiştii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au asanat un număr de 651 de elemente de muniţie, care au fost distruse ulterior într-un poligon autorizat.

După încheierea misiunii, pirotehnicienii i-au instruit pe proprietar şi pe poliţist, privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii.

Instructajul a urmărit şi un alt aspect, deoarece, din informaţiile deţinute, în această zonă ar mai exista şi alte cazuri în care localnicii au găsit şi nu au declarat elemente de muniţie, pe care le-au adus în gospodăriile proprii, expunându-se astfel la un pericol major.

Proiectilele asanate au fost transportate şi depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Misiunea s-a desfăşurat cu profesionalism, fără să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, plt.adj. Alin Găleată, face un nou apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie.

Sunt interzise:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis:

– accesul persoanelor şi în special al copiilor;

– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;

– executarea unor lucrări funciare;

– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numarul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodată.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza