full screen background image

Produse tradiţionale din judeţul Suceava, trecut, prezent şi viitor

simpozion DADR     Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Suceava a organizat ieri, la sediul Instituţiei, simpozionul cu tema “Produse tradiţionale din judeţul Suceava, trecut, prezent şi viitor”.

În deschiderea manifestării, Beatrice Botuşan, şefa compartimentului specializat al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, a declarat că, în perioada 2005-2013, în judeţul Suceava au fost atestate 126 de produse tradiţionale, cererile venind din partea a 35 de operatori.

“Vârful de sarcină” îl reprezintă anul 2006, cu 86 de produse tradiţionale atestate, în ultimii 2 ani nefiind înregistrată nicio solicitare în acest sens.

Din totalul produselor atestate, 87 sunt din carne, 35 din lapte, 3 de bere, iar unul din peşte.

La această dată, dintre cei 35 de procesatori de produse tradiţionale atestate mai funcţionează doar 25, dintre care 13 în domeniul prelucrării laptelui, 11 în cel al prelucrării cărnii şi peştelui, iar unul în producţia de bere.

Beatrice Botuşan a arătat că atestarea produselor tradiţionale favorizează diversificarea producţiei agricole, aduce beneficii considerabile economiei rurale şi sporeşte veniturile producătorilor agricoli.

Beatrice Botuşan a prezentat, de asemenea, celor câteva zeci de participanţi noutăţile legislative aduse de recentul ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale  privind atestarea produselor tradiţionale.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, Vasile Schipor, a remarcat că Suceava este un judeţ “cu mare greutate” în domeniul produselor tradiţionale.
“Ne dorim ca zona Bucovinei să fie o zonă de interes, o zonă alimentelor sănătoase”, a declarat subprefectul Constantin Harasim.

Manifestarea s-a încheiat cu o degustare a produselor expuse de către operatorii atestaţi participanţii al simpozion.

comments

comments




Leave a Reply

avatar