full screen background image

Atenţie la Bradul de Crăciun!

brad impodobit     Pentru a evita producerea unui incendiu care ar avea dreptunct de plecare bradul de Crăciun se impune respectarea mai multor reguli, face cunoscut şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, colonel Dan Hoffman.

Pentru început, inspectorul şef sucevean recomandă alegerea – cu maxim 2-3 zile înainte de montare şi împodobire, a unui brad proaspăt, deoarece, în doar 10 zile, acesta pierde 50% din conţinutul de apă, iar în următoarele 4-5 zile, pierderea ajunge la 80%, fenomen care sporeşte potenţialul de inflamabilitate al respectivul arbore.

Hoffman arată că, astfel, prin aprinderea de artificii sau lumânări în brad, ori apropierea lui, indiferent dacă acesta este natural sau artificial, se poate ajunge uşor la incendierea pomului, dar şi a locuinţei.

Potrivit inspectorului şef, un pericol îl constituie utilizarea de instalaţii şi decoraţii electrice, cu defecţiuni sau improvizaţii, Hoffman accentuând că este bine ca, înainte de a adormi sau la plecarea din locuinţă, acestea să fie scoase din priză.

De asemenea, indicată pentru decorare este folosirea  globurilor din sticlă şi a altor ornamente din materiale incombustibile, evitându-se hârtia şi vata etc.

Sub nicio formă,  bradul de Crăciun nu va fi amplasat în apropierea sobelor, caloriferelor sau altor mijloace de încălzire.

“Un brad de Crăciun, instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă, totuşi, se produce un astfel de eveniment, acoperiţi bradul cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul”, a precizat Dan Hoffman.

comments

comments




Leave a Reply

avatar