full screen background image

4 copii implicaţi în evenimente rutiere, în ultimele 3 zile

treceredepietoni     În ultimele 3 zile, au avut loc patru evenimente rutiere soldate cu implicarea minorilor în calitate de pietoni.

Poliţiştii atragem din nou atenţia părinţilor şi celorlalte persoane responsabile, cu privire la modul de supraveghere a minorilor, atunci când circulă pe drumurile publice.

Totodată, şi şoferii  trebuie să fie atenţi cu privire la adoptarea unei conduite preventive, în special atunci când circulă în zona unităţilor de învăţământ, a parcurilor, sau în alte zone în care sunt prezenţi în mod frecvent copiii.

Pe 5 decembrie, în jurul orei 06.50, pe str. Calea Bucovinei, din municipiul Suceava, minorul S.A., de 10 ani, localnic, în timp ce se afla angajat în traversarea străzii Calea Burdujeni, în zona Bisericii Sf. Andrei, pe trecere de pietoni, s-a lovit de laterala stângă a unui  autoturism, ce se afla oprit, regulamentar, pe banda a 2-a, pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor.

În aceeaşi zi, la ora 14.38, pe str. Calea Unirii, din municipiul Suceava, Sorin Ş,, de 60 de ani, din localitate, în timp ce conducea o autoutilitară, a surprins-o şi accidentat-o uşor pe minora E.A., de 15 ani, din oraşul Salcea, care se afla angajată în traversarea străzii.

Ceva mai tâziu, în jurul orei 15.58, pe str. Bulevardul Bucovinei, din oraşul Gura Humorului, Ilie D., de 41 de ani, din localitate, în timp ce conducea autoturismul, l-a acroşat şi accidentat uşor pe pietonul Ş.C., de 8 ani, localnic, care s-a angajat în fugă în traversarea străzii.

În data de 6 decembrie, la ora 11.58, pe DJ 208 E, în localitatea Oniceni, comuna Forăști, Vasile B., de 32 de ani, din comuna Petricani, în timp ce conducea o autoutilitară, l-a surprins și accidentat uşor pe minorul Andrei Ș., de 9 ani, localnic, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure.

Recomandările poliţiştilor sunt adresate şi în contextul în care se apropie vacanţa de iarnă pentru elevi, aceştia urmând a merge la săniuş şi a practica şi alte sporturi şi jocuri specifice sezonului.

Pentru o vacanţă în siguranţă a copiilor, trebuie să ştiţi:

– Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

– Semnalul de culoare verde intermitent şi semnalul de culoare roşie interzic pietonilor să  se angajeze în traversare pe partea carosabilă.

– Pietonul surprins în traversarea drumului de semnalul de culoare verde care începe să funcţioneze intermitent trebuie să grăbească trecerea, iar dacă drumul este prevăzut cu un refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, să aştepte pe acesta apariţia semnalului de culoare verde.

– Traversarea trebuie făcută în pas vioi, nici prea lent, dar nici în fugă!

– În timpul traversării trebuie să ne asigurăm, permanent, până la  jumătatea drumului, din stânga, după jumătatea drumului, din dreapta.

– Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora , în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

– Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze  numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului,  pe direcţia lor de mers.

comments

comments




Leave a Reply

avatar