full screen background image

Reprezentanţi ai USV, la măsurararea celui mai înalt brad din ţară

brad inalt 1     În cadrul studiilor realizate în pădurea virgină de la Șinca Veche (jud. Brașov), o echipă de cercetare formată din cadre didactice și studenți ai Facultății de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, condusă de șef lucrări dr.ing. Cătălin-Constantin Roibu a efectuat măsurători, identificând cel mai înalt brad din România măsurat până acum.

Este vorba de un brad de 62,5 m înălțime, fiind în momentul de față cel mai înalt brad nedoborât măsurat în România.

Precedentul record a fost un brad de 61,5 m, măsurat de reputatul profesor Ion Popescu-Zeletin în pădurile virgine din Penteleu (jud. Buzău).

Totodată, există premisele doborârii recordului de înălțime și la fag (Fagus sylvatica L.), fiind măsurați arbori cu înălțimi de peste 55 m.

Prof.univ.dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică în cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, ne dă mai multe amănunte:

“Măsurătorile au fost realizate cu un hipsometru digital cu ultrasunete. O confirmare a înălțimilor deosebite pe care bradul le atinge în zona respectivă a fost dată și de măsurarea unor trunchiuri de brad căzute la sol, a căror înălțime fără vârf a  fost în jurul valorii de 58,5 m.

Recordurile dimensionale, gradul de conservare ridicat, cantitatea de lemn mort  (peste 300 m3 ha-1) și multe alte aspecte legate de naturalitate fac ca aceasta pădure să fie unicat în Europa.

Din aceste motive, împreună cu WWF România și O.S. privat Pădurile Șincii (prin ing. Urdea Sorin), ne dorim încadrarea acestei păduri ca patrimoniu UNESCO World Natural Heritage.

Menționăm faptul că aceste studii sunt parte a unei colaborări cu WWF (World Wide Found for Nature) de inventariere a celor mai reprezentative păduri naturale din România. Acest parteneriat s-a realizat ca urmare a campaniilor WWF România pentru protecția și conservarea pădurilor virgine din România.

De altfel, WWF România a făcut toate demersurile pentru ca pădurea de la Şinca Veche să rămână „un colţ de rai, cvasivirgin, care a cunoscut prea puțin influența omului”. World Wide Fund for Nature a plătit primăriei din Şinca Veche 100.000 de lei, contravaloarea eventualei exploatări a pădurii, un pas preliminar pentru a o transforma în rezervație științifică.

Pe întreaga suprafață a pădurii Șinca Veche (350 ha) nimic nu tulbură liniștea locurilor, viața sălbăticiunilor sau firescul mers al timpului. Nici măcar lemnul uscat nu este extras din pădure, fiind lăsat să putrezească și să hrănească arborii tineri, contribuind astfel la regenerare.

Avem aici o frumoasă și firească ilustrare a faptului că în natură nimic nu se pierde, doar se transformă” conform sincaveche.ro.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar