full screen background image

Statuia lui “Petru I Muşat”, din nou în centrul Sucevei

Statuia_lui_Petru_I_Muşat_din_Suceava2      Statuia domnitorului “Petru I Muşat” urmează să fie reamplasată în apropierea Palatului Administrativ din Suceava.

Lucrarea de artă, realizată de către sculptorul Paul Vasilescu, și dezvelită în anul 1976, se află acum într-un depozit al Muzeului Bucovinei, după ce a fost ridicată de pe esplanada Casei Culturii, atunci când a început refacerea zonei.

Statuia nu va sta decât provizoriu lângă Palatul Administrativ, deoarece se doreşte să fie montată definitiv la Curtea Domnească, dar numai după modernizarea complexului.

Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388).

De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească din Suceava și Biserica Mirăuți.

Statuia este confecționată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod în picioare, cu spada în mâna dreaptă, apropiată de picior.

Are 3.62 m înălțime, 1.10 m lungime și 1.13 m lățime.

comments

comments




Leave a Reply

avatar