România este dezvoltată dezechilibrat, existând diferenţe mari între regiuni, una dintre cauze fiind lipsa de comunicare între instituţii, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, în deschiderea seminarului “România încotro?”, organizat de Banca Naţională a României.
“În urma unor analize pe care le-am făcut cu colegi din alte instituţii publice, cu profesori universitari, cu academicieni, cu specialişti de înaltă clasă, concluzia nu este una fericită. Din păcate, România este dezvoltată dezechilibrat astăzi, există diferenţe mari de dezvoltare între teritorii din ţara noastră, diferenţe mari de dezvoltare între judeţe şi chiar diferenţe mari de dezvoltare în interiorul judeţelor, între diferite porţiuni din aceste judeţe. Cauzele sunt multiple – de exemplu modul cum au lucrat judeţele şi cum lucrează în continuare judeţele. Şi nu este o acuză asupra celor care au condus şi conduc judeţele României, ci ăsta e sistemul şi nu aveau ce să facă”, a argumentat vicepremierul Dragnea.
Potrivit acestuia, fiecare conducere judeţeană a fost preocupată să obţină cât mai mulţi bani pentru cât mai multe proiecte şi, în acelaşi timp, în loc să fie stimulată o cooperare pentru dezvoltare, a avut loc “o competiţie fraticidă”, care a dus la fărămiţare şi la o dezvoltare dezechilibrată cu efecte negative profunde asupra unor mase mari de populaţie.
El şi-a exprimat speranţa ca de anul viitor instituţiile publice, actorii locali, funcţionarii să înceapă “să gândească regional”, astfel încât să fie creat cadrul instituţional şi 2014 să fie anul de pregătire al viitoarei regionalizări administrative.
Totodată, Dragnea a subliniat că, în prezent, abordarea Guvernului faţă de regionalizare este diferită faţă de cea de la începutul anului, precizând că acum nu se poate discuta despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni, pentru că această noţiune nu există în Legea fundamentală.
“Trebuie să aşteptăm încă un an, un an şi ceva, începând din acest moment. Dar, spre deosebire de momentul iniţial, când hotărâsem ca finalul acestui an să permitem modificarea Constituţiei generând înfiinţarea regiunilor administrative, acum abordarea noastră este puţin diferită. În sensul că vom folosi anul viitor pentru a crea un cadru instituţional, în cadrul în limitelor legale pe care le avem în vigoare în prezent, să sporim puţin competenţele acelor consilii de dezvoltare regională pentru a crea o instituţie sau instituţii regionale care să poată să devină un fel de interfaţă între actualele consilii de dezvoltare regională şi ADR-uri şi ministerele. Intenţionăm ca, începând cu 2014, fiecare investiţie pe care un minister vrea să o dezvolte într-o regiune de dezvoltare să fie realizată după o consultare atât a strategiei de dezvoltare regională în regiunea respectivă, cât şi printr-o cooperare cu acele consilii de dezvoltare regională care sunt formate din reprezentanţii tuturor aleşilor locali”, a precizat Dragnea.
Liviu Dragnea a mai vorbit, în context, despre implementarea unui “concept incomplet” – sistemul de finanţare al aşa-numiţilor poli de creştere.
“Şi vorbim de municipiile mari, foarte mari din aceasta ţară, care au avut sume cu destinaţie specială pentru dezvoltare, sume dedicate, sume fixe pentru dezvoltare. (…) Într-adevăr, municipiile respective, care au beneficiat de peste 100 de milioane de euro fiecare, au beneficiat de dezvoltare, au generat locuri de muncă, au produs o ridicare a nivelului de trai pentru cetăţenii care trăiesc acolo. În schimb radierea dezvoltării s-a produs pe o suprafaţă destul de restrânsă în jurul lor, pentru că nu se poate altfel”, a adăugat Liviu Dragnea.
El a precizat că, pentru viitoarea programare financiară, nu se va renunţa la finanţarea polilor de creştere.
“Polii de creştere care sunt acum vor beneficia în continuare de sume distincte. Celelalte municipii reşedinţă de judeţ care nu sunt poli de creştere vor beneficia şi ele de o sumă dedicată pentru a implementa proiecte de dezvoltare. Oraşele şi municipiile care nu sunt reşedinţă de judeţ vor fi definite ca şi poli de dezvoltare zonală, centre de dezvoltare regională, şi vor primi sume distincte, pentru ca în final să avem o reţea de dezvoltare între toate localităţile României. Este singura modalitate pe care noi o avem în vedere care să ne dea siguranţa că nu vor mai rămâne porţiuni mari din teritoriul României în care cetăţenii să nu aibă acces la dezvoltare”, a detaliat ministrul Dezvoltării Regionale.
Liviu Dragnea a mai subliniat că va fi stimulată, prin instrumentele financiare europene, asocierea între localităţi, ceea ce va da posibilitatea să existe cheltuieli administrative reduse, pe de o parte, iar pe de altă parte posibilitatea ca autorităţile şi instituţiile să lucreze împreună pentru a avea o abordare cât de cât integrată a dezvoltării.
Vicepremierul a mai spus că, din momentul în care vor fi înfiinţate regiunile administrative, se pot transfera autorităţi de management, după ce, împreună cu partenerii din Comisia Europeană, autorităţile de resort vor coordona, verifica şi monitoriza nivelul de expertiză la care au ajuns.
Leave a Reply