full screen background image

Grupul parlamentar PP-DD, moţiune privind Codul insolvenţei

Dan Diaconescu     Grupul parlamentar PP-DD va introduce o moţiune simplă pe tema ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind schimbarea Codului insolvenţei, a declarat luni, la o conferinţă de presă, preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu.

Parlamentarii PP-DD cer încetarea atacului Guvernului asupra presei independente din România, revocarea imediată a ordonanţei privind Codul insolvenţei şi punerea în dezbatere publică a acestui subiect care trebuie reglementat prin Parlament, şi nu prin ordonanţă de urgenţă.

“Credem că această modificare a Codului insolvenţei este de fapt o cenzură la adresa presei din România, un act criminal – atât timp cât se atentează la libertatea de exprimare a poporului român, este probabil una dintre cele mai grave infracţiuni care se pot produce în spaţiul democratic. Această decizie a Guvernului Ponta a dus la declasarea României în clasamentul libertăţii presei, undeva în urma Botswuanei şi a altor ţări africane. Credem că prin această moţiune într-un fel vor fi devoalate poziţiile clare ale celorlalte partide politice româneşti. Noi credem că acum e momentul adevărului şi vom vedea, zilele următoare, cine din Parlament este pentru cenzurarea presei şi cine este pentru libertatea presei”, a afirmat Diaconescu.

Acesta speră să obţină sprijin şi din partea social-democraţilor.

“Credem că şi în interiorul grupului PSD sunt voci importante care vor semna această moţiune alături de noi, pentru că s-au şi poziţionat câţiva reprezentanţi ai PSD-ului în favoarea proiectului nostru. Până la urmă, noi cerem fie dezbaterea acestei ordonanţe ca lege de urgenţă în Parlament, fie retragerea acestei ordonanţe din Monitorul Oficial. Nu am făcut acest demers în luna ianuarie, o facem acum când este eminentă închiderea postului Realitatea TV şi, desigur, a altor televiziuni româneşti”, a susţinut Dan Diaconescu.

În opinia sa, în insolvenţă poate intra orice televiziune, post de radio şi orice fel de ziar. “În insolvenţă te poate introduce orice firmă sau instituţie care are să ia de la tine mai mult de l0.000 de euro. Or, după cum ştiţi, ANAF-ul are de luat mai mult de 10.000 de euro probabil de la orice instituţie mass-media, fiindcă eşti dator Fiscului, eşti dator statului încă din prima secundă când emiţi o factură, încă din primul moment când virezi bani cuiva. Aşadar, în insolvenţă poţi intra foarte rapid şi, conform ordonanţei de guvern, de acolo din insolvenţă poţi să fii interzis, poţi să fii închis automat”, a mai spus Diaconescu.

Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PP-DD, a spus că această iniţiativă porneşte atât din modul în care PP-DD vede presa şi libertatea acesteia, dar şi de la faptul că mulţi parlamentari, din toate forţele politice, s-ar fi exprimat în spaţiul public, în sensul că nu sunt de acord cu o măsură de acest gen.

“Acest text va fi comunicat tuturor celor care au avut poziţii critice faţă de ordonanţa Guvernului Ponta şi, în funcţie de numărul de semnături pe care îl vom putea strânge, vom stabili dacă va fi o moţiune simplă sau una de cenzură. În ipoteza în care cei de la putere – mă refer la deputaţii şi senatorii PNL, unii din PSD, PC şi UNPR – care s-au exprimat împotriva ordonanţei au făcut-o doar ca să dea bine la televizor, este cât se poate de evident că va fi o moţiune simplă şi probabil o vor semna decât colegii noştri de opoziţie, în speţă PDL-ul şi probabil unii de la UDMR”, a spus Fenechiu.

El a spus că, pentru o moţiune simplă care să fie depusă la Cameră e nevoie de 50 de semnături, iar la Senat – de 25, în timp ce pentru o moţiune de cenzură e nevoie de o pătrime din numărul total al deputaţilor (102), iar la Senat – 33.

“Dacă lucrurile nu se vor rezolva, vom sesiza forurile Europei, pentru că suntem de părere că nu trebuie să le punem botniţă acelor posturi de televiziune care au accente mai critice”, a susţinut Fenechiu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar