full screen background image

Doza de educaţie: Mai fericiți cu o oră

Chiar simțim că trece timpul și ne îndreptăm spre vară! Ne-am procopsit cu o oră de lumină în plus și una de somn în minus, pentru că am dat cu puțină vreme în urmă ceasurile înainte cu o oră. Duminica aceasta a fost cea mai scurtă zi din an, dar nu cred că a fost cu supărare nimănui.

Ora de vară este un obicei pe care-l avem noi, românii încă de la 1932. Nu suntem singurii, alte peste 100 de țări din întreaga lume dând ceasul cu o oră înainte în ultima duminică din martie.

“Bine, dar care e rostul acestei schimbări?”. M-a întrebat fiu-miu somnoros și plângându-se de dureri de cap, când l-am trezit cu o oră mai devreme decât de obicei, lunea aceasta… Simplu! Câștigăm astfel o oră de lumină și reducem iluminatul artificial. Adică economisim ceva energie electrică și o folosim pe cea personală în scopuri constructive.

Care va să zică, nu vești tocmai bune pentru cei care ar fi preferat un consum redus al energie personale, fără să le pese de consumul energiei electrice. În aparență doar. Pentru că, așa cum am mai spus cu ceva veme în urmă, lumina naturală face bine tuturor, indiferent de nivelul de hărnicie.

Studiile au arătat că țările care beneficiază de mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți. Drept urmare și noi, românii vom fi mai fericiți cu o oră. Asta dacă trecem cu bine de prima săptămână ce urmează schimbării orei. Pentru că medicii spun că avem nevoie de aproximativ șapte zile pentru a ne adapta. Cei mai mulți trecem cu bine peste această perioadă. Însă ajustarea ceasului și a ritmului bilogic ar putea da bătăi de cap celor care suferă de depresii sau de boli cardiace, cei mai mulți din rândul bărbaților. N-am spus-o eu, ci ca de obicei citez studii, de data aceasta ale unor profesori de la Universitatea Yale.

Ei, dar cum consumatorii de educație sunt cel mai ușor adaptabili indiferent de schimbare (părerea personală, desigur), au trecut deja cu bine peste schimbarea aceasta cu trecerea la ora de vară. Și gândesc optimist și cu zâmbetul pe buze la cele ce sunt de făcut pentru a profita de lumină în plus. Fie că e vorba de muncă, de distracție, de consumarea educației sau orice altceva.

Ceea ce vă doresc și domniilor voastre, indiferent dacă sunteți consumatori ai educației în doze sau nu.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments