full screen background image

Nicolăescu: Medicii români sunt inegal repartizaţi în ţară

medic de familie     Numărul de medici la mia de locuitori în România este la nivelul mediei înregistrate în Uniunea Europene, însă aceştia sunt inegal repartizaţi pe zone geografice, a afirmat luni ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

“Suntem pe locul întâi în UE la numărul de absolvenţi de medicină. Dar, în acelaşi timp, când termină aceşti tineri, noi avem un număr de locuri limitate la rezidenţiat şi, ca atare, suntem o ţară care face cu bună ştiinţă şomeri cu şase ani de studii universitare. Statistic vorbind, media pe care o are România de medici la mia de locuitori este identică cu media pe care o are UE la mia de locuitori. Numai că noi avem dezechilibre în repartizarea numărului de medici pe zone geografice. Aici avem o problemă”, a afirmat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a propus câteva măsuri pentru ca tinerii absolvenţi de medicină să intre mai repede în sistem.

“Schimbăm complet condiţiile de acces la rezidenţiat, schimbăm complet statutul absolventului de medicină. Cei care termină facultatea de medicină, pe care-i numim doctori, intră doi ani de zile în activitatea de internat. Obligatoriu cei doi ani de zile vor fi module de trunchi comun pentru toate specialităţile medicale. După ce se termină doi ani, doctorul care acum este matur poate să îşi dea seama cu adevărat care sunt deprinderile, care sunt aptitudinile, care sunt dorinţele profesionale şi va putea să opteze”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, ulterior se va da un examen de admitere la specialitate, care va fi examen naţional.

“Vom menţine şi trunchiul comun, şi specialitatea exact pe normativele UE şi după aceea vom da examen naţional de specialist. Credem că în felul acesta putem să acoperim deficitul de specialităţi cu medici acolo unde avem nevoie, inclusiv în acele zone, introducând mai serios şi mai substanţial şi rezidenţiatul pe post”, a mai spus Nicolăescu.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii este în faza de finalizare a proiectului de lege pe această temă, care probabil în circa două săptămâni va fi trimis la Guvern şi Parlament.

“Nu vreau nimic din ceea ce înseamnă reformă să treacă prin ordonanţă de urgenţă. Totul vreau să meargă prin Parlament, democratic, să aibă loc dezbateri şi proiectele de lege să iasă aşa cum trebuie şi are nevoie această ţară”, a mai declarat Nicolăescu.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza