full screen background image

Jumătate din universitățile particulare din România vor dispărea în următorii ani

absolventi     Jumătate din universitățile particulare din România vor dispărea în următorii ani. De vină sunt numărul mic al elevilor care promovează examenul de bacalaureat dar și faptul că peste 80% dintre aceștia aleg să studieze într-o instituție de stat chiar și atunci când este vorba despre locurile cu taxă. Conform specialiștilor din domeniu educațional, vor supraviețui doar acele universități care vor avea specilazări noi și profesori de top.

În momentul de fața în România sunt acreditate 37 de universitați particulare, și alte 21 în curs de acreditare. În câțiva ani, harta universităților private va arăta complet diferit și asta pentru că multe dintre ele vor dispărea. Principalul motiv este numărul tot mai mic al celor care promovează examenul de bacalaureat.

„Sunt puține universități private, după părerea mea, care vor rezita mă gândesc că vreo douăzeci dintre ele vor claca, nu vor mai avea cum să continue, asta în condițiile în care sunt prea puțini absolvenți cu diplome de bacalureat”, spune Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater.

Vor supraviețui doar univeristațile bune și cu programe de studii atractive.

„Universitațile vor trebui să vină cu programe de studii cu specializări atractive pentru tineri, vor trebui să aibă grijă ca standardele de calitate să fie respectate, când spun standarde de calitate mă refer în primul rând la resursa umană, baza materială, spații, dotări, laboratoare”, susține Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Chiar și așa tinerii din România sunt rezervați când vine vorba de instituțiile particulare.

Daca în anii trecuți în învațamântul privat erau înscriși peste 400 de tineri, acum numărul acestora a scăzut cu peste 20% și este într-o continuă scădere. Pentru anul universitar viitor doar 12% dintre absolvenți au optat pentru o facultate particulară.

comments

comments




Leave a Reply

avatar