full screen background image

Armata va achiziţiona avioane F-16 “second hand”

f 16     Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat vineri că la sfâşitul acestei luni partenerii portughezi vor veni în România pentru a stabili ultimele detalii legate de contractul privind achiziţia avioanelor F-16.

“La sfârşitul acestei luni vor veni partenerii portughezi (n. r – în România) şi vom face ultimele demersuri şi imediat după aceea şi partenerii americani, pentru că până la urmă este un parteneriat cu cele două state având în vedere că armamentul, avionica şi sistemele de război electronic sunt puse la dispoziţie tot de către statul american”, a afirmat Mircea Duşa, la Muzeul Naţional al Aviaţiei.

El a spus că primele avioane de luptă cumpărate de la portughezi la mâna a doua ar putea ajunge în ţară la sfârşitul anului 2015.

“Sper că spre sfârşitul anului 2015 (n. r. – să ajungă în ţară şi primele avioane), pentru că nu este legată modernizarea de un anumit termen. Sosirea avioanelor în ţară este legată şi de pregătirea personalului ori acest lucru nu se realizează după o zi pe alta. Va trebui ca piloţii, 15 dacă reţin bine, care trebuie să plece la pregătire, să aibă un anumit număr de ore de zbor pentru a putea opera apoi în ţară cu avioanele F-16”, a precizat Duşa.

În opinia acestuia, chiar dacă avioanele multirol sunt la mâna a doua, nu se poate spune că sunt vechi.

“Este un obiectiv economic şi strategic al României mult prea important ca să fie realizat doar la aprobarea unui ministru. Eu am considerat ca această responsabilitate pe care şi-o asumă România să fie aprobată prin lege, de aceea am şi propus să fie aprobată această achiziţie prin lege. Foarte mulţi critică – de ce F-16, de ce nu Eurofighter, Gripen sau mai ştiu eu care alt avion multirol. În momentul de faţă, la felul în care este gândită strategia de apărare şi la obiectivele pe care noi le avem de îndeplinit în NATO, chiar dacă sunt avioane care sunt deja în uz, mie îmi spun piloţii că un avion nu este vechi niciodată, un avion care este dotat cu motoare noi, modernizat în ceea ce priveşte avionică şi sistemele electronice de război este întotdeauna nou”, a susţinut Mircea Duşa.

Imediat ce va fi semnat acordul cu partea portugheză se va demara şi procedura de modernizare a avioanelor F-16.

“Urmează ca în perioada următoare, pe baza legii, să şi semnăm acordul şi cu portughezii şi cu Statele Unite pentru a începe modernizarea lor însemnând… eu cred că suma nu este foarte mare având în vedere elementele acestui program… în primul rând dotarea cu motoare noi, cu avionică şi sisteme de război electronice noi. În acelaşi pachet intră şi pregătirea personalului care nu înseamnă 15 piloţi, înseamnă circa 100 de oameni, începând cu piloţii, inginerii, personalul tehnic şi tot ce înseamnă misiunile pe care trebuie să le realizeze în fiecare etapă personalul care va deservi cele 12 avioane pentru ca ele să fie operaţionale şi să poată să-şi îndeplinească misiunile. Tot în acest pachet intră şi amenajarea bazelor militare unde vor opera aceste avioane, respectiv aerodromurile sau aeroporturile militare care trebuie să aibă o structură de pistă specifică avioanelor F-16 şi o infrastructură specifică avioanelor F-16. Tot în acest pachet intră şi armamentul. Degeaba achiziţionezi avioane dacă nu achiziţionezi rachetele, muniţia, bombele care sunt operabile pe acest tip de avioane. Este un program foarte complex”, a mai declarat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a mai spus că dotarea Armatei cu o escadrilă de 12 avioane nu este suficientă, întrucât pentru îndeplinirea misiunilor trebuie să existe mai multe aeronave.

“Odată cu achiziţia avioanelor multirol nu înseamnă că dotarea Armatei Române cu avioane de vânătoare trebuie să se oprească la cele 12 aeronave pentru că totuşi, pentru a îndeplini toate misiunile, trebuie să ajungem undeva la 48 de avioane”, a arătat ministrul Mircea Duşa.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat pe 11 iulie legea care prevede achiziţia de avioane multirol.

Şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Pe 19 iunie, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea de avioane multirol, act normativ care a fost la sfârşitul lunii iunie adoptat şi de Camera Deputaţilor.

Necesarul estimat al creditelor de angajament şi bugetare pentru achiziţionarea de avioane F-16 din Portugalia, pentru perioada 2013 – 2017, se cifrează la 628 milioane euro, procedura de cumpărare urmând să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, anunţa Guvernul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar