full screen background image

Minerii solicită intervenţia primului ministru în dezamorsarea conflictului din Valea Jiului

mineri 2     Minerii de la Paroşeni, Uricani şi Petrila au solicitat vineri intervenţia primului ministru Victor Ponta în dezamorsarea conflictului declanşat la cele trei exploatări de huilă, ortacii afirmând că vor renunţa la protest şi vor ieşi din subteran doar dacă vor primi garanţii scrise că întreaga cantitate de cărbune va fi preluată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

Potrivit celor spuse de preşedintele Sindicatului ‘Huila’, Laszlo Domokos, o parte din cei 1.100 de mineri care s-au blocat în subteran în urmă cu o zi nu exclud radicalizarea protestului prin declanşarea grevei foamei, în situaţia în care nu se va ajunge la o înţelegere.

‘Oamenii au spus că nu vor ieşi din subteran până când nu se va rezolva problema lor, şi anume să fie garantat programul pe care am fost trecuţi până în 2018. Să fie o garanţie scrisă negru pe alb. Dacă va mai continua tot acest război rece declanşat între ministerele Economiei şi Energiei, oamenii au cerut să solicit intervenţia primului ministru al României pentru că soluţia depinde doar de dânsul. În caz contrar, protestul va continua şi nu este exclusă declanşarea grevei foamei’, a declarat preşedintele Sindicatului ‘Huila’.

În cursul dimineţii de vineri, liderul sindical a stat de vorbă cu minerii de la Paroşeni şi Uricani, în curtea minei Uricani fiind declanşat şi un protest al personalului TESA, salariaţii adunându-se, în semn de solidaritate, în faţa locului în care au fost depozitate sute de tone de cărbune extrase în ultimele 18 zile din subteran şi nelivrate către termocentrale.

Pe de altă parte, din cauza stării de oboseală accentuate, au fost înregistrate cazuri de mineri care au avut nevoie de îngrijiri medicale, în general fiind vorba de oameni care urmau o formă de tratament.

‘Au fost probleme şi mai sunt. Sunt oameni cu probleme de sănătate, care trebuie să-şi ia medicaţia. Am făcut apel la ei, dacă cineva se simte rău, să fie scos imediat afară. Să nu-şi pună viaţa în pericol şi dacă este nevoie să solicite serviciile medicale de urgenţă’, a afirmat Domokos.

În paralel, la sediul Prefecturii Hunedoara, a început o serie de negocieri între conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi cea a Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, în vederea găsirii unei soluţii pentru deblocarea situaţiei şi dezamorsarea conflictului.

Conform sindicaliştilor, la protestul din Valea Jiului participă circa 1.400 de mineri de la Paroşeni, Petrila şi Uricani, inclusiv personalul TESA şi cel care asigură lucrări de suprafaţă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar