full screen background image

FMI analizează ultimele două evaluări ale acordului cu România

FMI     Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) analizează, miercuri, ultimele două evaluări (a şaptea şi a opta) ale acordului cu România, potrivit programului postat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale.

Şeful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat la începutul anului că acordul României cu FMI va expira şi nu va exista o altă înţelegere, dacă autorităţile române nu îndeplinesc precondiţiile asumate până în luna iunie. Acestea vizau reducerea arieratelor, management privat la companiile de stat, privatizarea CFR Marfă, listarea secundară a unui pachet de acţiuni Transgaz, demararea listării companiei energetice Oltenia.

La începutul lunii iunie, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, declara pentru AGERPRES că a fost prevăzut un plafon de 800 milioane lei de împrumuturi pentru autorităţile locale, pentru achitarea arieratelor. În prima fază au fost alocate 500 milioane lei, iar suma a fost suplimentată, ulterior, până la 680 milioane lei, după care plafonul a fost ridicat la 800 milioane lei. De asemenea, Chiţoiu a precizat că, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia premierului, au fost alocate 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor în domeniul sănătăţii, altele decât cele pe care le avea Casa de Sănătate.

Potrivit ministrului de resort, până la mijlocul lunii iunie, arieratele se vor apropia de ţinta asumată cu FMI.

De asemenea, condiţionalitatea privind privatizarea CFR Marfă a fost îndeplinită, după ce, în 20 iunie, compania Grup Feroviar Român a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al transportatorului feroviar de marfă.

Cât priveşte listarea Transgaz, oferta publică secundară de vânzare a 15% din acţiunile companiei, care s-a derulat în luna aprilie a acestui an, a fost suprasubscrisă cu 347% pentru segmentul de retaileri mici şi cu 257% pentru investitori mari. Suma totală atrasă de stat a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro).

Acţiunile companiei Transgaz se tranzacţionează pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti din data de 24 ianuarie 2008.

comments

comments




Leave a Reply

avatar