full screen background image

Depozitul de la Termica, ameninţat de viituri

Termica2    Digul de pe râul Suceava este erodat de ape şi slăbit în dreptul depozitului de reziduuri de ardere de la Centrala Electrică de Termoficare, a semnalat, ieri, şeful Termica, Ovidiu Dumitrescu.

„Există un punct slab pe digul din dreptul depozitului de zgură şi cenuşă. Acesta a apărut încă din urmă cu vreo doi ani, în timpul ultimelor inundaţii”, a declarat responsabilul sucevean, în cadrul video-conferinţei de la sediul Prefecturii Suceava.

Directorul general al firmei de termoficare a evidenţiat că a fost întocmit un proiect de refacere a apărării de mal din zona cu pricina, valoarea investiţiei ridicându-se la 2,8 milioane de lei. Însă, deoarece nu au fost găsite fondurile necesare, lucrarea de protejare a depozitului rezultat din arderea huilei a stagnat.

„Există documentaţie, autorizaţie de construire, numai bani nu sunt. Ca atare, lucrările nu sunt efectuate”, a precizat şeful producătorului, furnizorului şi distribuitorului de agent termic. Ovidiu Dumitrescu  a precizat că proiectul este al Termica, însă, între timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a dat câştig de cauză Primăriei, iar cele circa 156 de hectare de terenuri aferente obiectivului din Lunca Sucevei au fost date în proprietatea municipiului Suceava.

Conform unei statistici a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pe malul Sucevei sunt depozitate peste de 4 milioane de tone de reziduuri din ardere. În 2007, Termica a întocmit un studiu de fezabilitate pentru înlăturare pericolului pe care îl reprezintă zgura şi cenuşa de pe malul râului Suceava.  Între timp, o parte din groapa de zgură şi cenuşă a CET a fost acoperită cu pământ excavat de pe şantierele deschise în ultimii ani pe teritoriul municipiului Suceava. Haldele de cenuşă şi zgură a Centralei Electrice de Termoficare(CET), administrate de societatea comercială Termica,  trebuie închise şi ecologizate până în anul 2015.

În următorul interval de timp, obligatorie este sistarea depozitării, acoperirea cu depozitelor cu pământ şi înierbarea întinderilor cu reziduuri rezultate din procesul de ardere al cărbunelui în scopul producerii a energiei electrice şi energiei termice.

comments

comments




Leave a Reply

avatar