full screen background image

Chiriile pentru locuinţele ANL, majorate

anlsv     Municipalitatea suceaveană majorează chiriile pentru ocupanţii locuinţelor ANL.

Ieri, în şedinţă ordinară, Consiliul Local a aprobat creşterea valorii chiriei pentru titularii de contracte din blocurile ANL construite în a doua etapă, în Ansamblul „Privighetorii” din carterul Burdujeni.

În cauză sunt 20 de ocupanţi din 3 blocuri, în funcţie de suprafaţa locuinţei, chiriaşii respectivi urmând a plăti chirii lunare majorate cuprinse între 275 de lei şi 430 de lei.

La această dată, ocupanţii în vârstă de până la 35 de ani ai locuinţelor ANL, achită chirii subvenţionate începând de la 100 de lei.

În municipiul Suceava există 274 de unităţi de locuinţe construite cu fonduri guvernamentale prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Potrivit legislaţiei în domeniu, contractele închiriere au fost încheiate pentru  5 ani, între timp, o parte dintre chiriaşi împlinind vârsta de 35 de ani, circumstanţe în care nu mai pot beneficia de subvenţie la plata chiriei. La expirarea perioadei de 5 ani, pentru chiriaşii care au împlinit vârsta amintită contractul de închiriere poate fi prelungit, însă doar în condiţiile recalculării chirie. Sumele încasate cu titlul de chirie de la locatarii blocurilor ANL au menirea de a acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe terenuri şi clădiri, precum şi recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită, precum şi de un profit supus negocierii între părţi.

Deoarece posibilităţile financiare ale chiriaşilor sunt modeste, s-a stabilit ca profitul negociat să fie de 1% din cheltuielile nete anuale cu amortizarea, întreţinerea curentă, reparaţiile capitale şi cheltuielile de administrare.

În cazul beneficiarilor de locuinţe ANL care nu au împlinit încă vârsta de 35 de ani, valoarea chiriei este păstrată la nivelul iniţial.

comments

comments




Leave a Reply

avatar