Proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Suceava ar putea fi afectat de restanţele pe care ACET le are către bugetul consolidat al statului şi furnizorii de servicii, neonorarea acestora din urmă fiind împiedicată şi de faptul că firma de termoficare Termica Suceava nu şi-a achitat obligaţiile către societatea de utilităţi comunale amintită.
Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, Termica are către operatorul unic regional de apă şi canalizare ACET datorii de 6 milioane de lei vechi, restanţe acumulate la plata facturilor restante pentru apa consumată de către firma din Lunca Sucevei, la prepararea agentului termic. Lungu spune că de la bugetul local s-a virat în conturile ACET suma de 1 milion de lei, luna aceasta urmând a fi achitat încă 1 milion de lei.
Edilul şef sucevean a declarat, într-o conferinţă de presă, că se fac eforturi pentru stingerea datoriilor, astfel încât lucrările din cadrul Programului Operaţional Sectorial POS-Mediu să nu fie blocate. „Vom face tot posibilul să asigurăm surse de finanţare, întrucât în alte condiţii, riscăm blocarea POS-Mediu, în valoare de peste 20 de milioane de euro. Sperăm ca, în această lună, să mai plătim măcar 10 miliarde de lei vechi, în aşa fel încât, în jumătate de an, să stingem datoria Termica către ACET şi să putem asigura condiţii pentru implementarea corectă a acestui proiect la nivel judeţean”, a spus şeful administrativului local, Ion Lungu.
În total, prin POS-Mediu, în municipiul Suceava, extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă ar urma să se facă pe 76 de străzi, iar reabilitările au în plan 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin centrul oraşului. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare.
Leave a Reply