full screen background image

S-a votat echilibrarea bugetelor Primăriilor

cj martie extraConsilierii judeţeni au votat ieri echilibrarea bugetelor Primăriilor cu 40 de milioane de lei pentru plata arieratelor şi a co-finanţării a 2 proiecte europene.
Este vorba despre proiectul de management integrat al deşeurilor şi de cel referitor la împădurirea terenurilor agricole degradate.
Şedinţa a fost marcată de plecarea în bloc a consilierilor PDL, nemulţumiţi că un amendament depus de ei, referitor la alocarea a 1 milion şi jumătate de lei unui număr de 21 de localităţi nu a fost validat.
Liderul consilierilor judeţeni PDL Vasile Ilie a acuzat faptul că bugetul localităţilor nu permite dezvoltarea acestora, ci numai acoperirea datoriilor vechi..
Noi am încercat în primul rînd să construim acest buget după alte principii. Nu s-a putut. Atunci am încercat ca măcar să punem un amendament de bun simţ care viza nişte sume foarte mici la nivelul Consiliului Judeţean, astfel încît cei care fac proiecte europene să fie felicitaţi şi ajutaţi să le ducă pînă la capăt. Constatăm că nici această mică intervenţie, acest amendament pe care nu l-am pus noi în Consiliul Judeţean nu a trecut şi de aceea noi vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut pentru noi astăzi şi vă dorim şedinţă bună în continuare.”
În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Cătălin Nechifor a precizat că Ministerul Finanţelor Publice a decis că mai întîi se achită arieratele şi abia apoi co-finanţările la diverse proiecte.   “Din nefericire, eu sunt convins că toate localităţile au facturi care nu s-au achitat la termen şi care sunt ţinute într-un fel sau altul în sertare. Au rămas localităţi cu foarte multe datorii pentru că au încercat să se descurce cum au putut. Sunt însă şi localităţi la care din păcate nu am explicaţii. Au avut alocare bugetară suficientă, an după an. Dacă una din localităţi care are proiecte europene în derulare nu achită 85% din arierate pînă în data de 31 martie, conturile sunt blocate. O primărie cu conturi blocate mai poate derula vreun proiect european?”În urma deciziei de ieri a consilierilor USL, municipiul Suceava a primit 2 milioane de lei, comuna Voitinel 1 milion 820 de mii, iar Fălticeni şi Vatra Dornei cîte 1 milion 800 de mii de lei..Cele mai mici sume au ajuns la Dorna Candreni – 19 mii de lei şi Satu Mare, Slatina şi Frătăuţii Vechi – cîte 42 de mii de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar