full screen background image

Consiliul Local decide mâine majorarea taxelor şi impozitelor locale

bani-leiTaxele şi impozitele locale s-ar putea majora de mâine cu 16,5 procente. Primarul Ion Lungu a declarat astăzi că va înainta mâine în Consiliul Local un proiect de hotărâre prin care va cere consilierilor locali să actualizeze taxele şi impozitele. Primarul Ion Lungu a spus că majorarea nu va fi totuşi atît de mare, doarece muncipiului Suceava avea până acum unulele dintre cele mai mici dări locale din ţară.

Sper ca mâine în Consiliul Local să se aprobe actul normativ. Vreau să spun aici cu toată sinceritatea că nici eu ca primar, (şi mai repet nu din considerente populiste, din considerentul că puterea de plată a sucevenilor este redusă având în vedere că avem foarte multe restanţe de încasat în Consiliul Local), nu am vrut să mărim aceste taxe locale. Nici consilierii locali, şi mă fac eu aici arbitru, nici ai celor de la putere, nici ai celor din opoziţie, nimeni nu vrea să majoreze aceste taxe locale, dar această ordonanţă de guvern ne obligă practic şi noi ca autorităţi locale şi eu ca primar trebuie să respectăm legea,” a declarat primarul Ion Lungu.

Edilul a dat  exemple privind noile valori ale taxelor şi impozitelor care trebuie achitate pentru locuinţele din Suceava: “Pentru un apartament cu două camere se plătesc 104 lei astăzi şi se va majora până la 121, mai mult cu 17 lei, la trei camere 150 de lei se plătesc azi, va creşte la 175, cu  25 de lei mai mult, la patru camere 174 de lei azi,  202 majorat, cu 28 de leimai mult. La Suceava taxele şi impozitele sunt la un nivel relativ mic în comparaţie cu celelalte autorităţi locale la nivel naţional. Eram pe locul 5 la ceea ce priveşte cele mai mici taxe şi impozite. Deci, cu toată această majorare la un apartament cu patru camere se plătesc 200 de lei pe an.”

Primarul Ion Lungu a spus că persoanele care vor plăti taxele locale până pe 31 martie vor primi şi o bonificaţie de 10 %.Cei care au achitat în prima parte a anului dările trebuie să plătească diferenţele până la sfârşitul lunii septembrie.

În conformitate cu modificările aduse de Guvern codului fiscal,toate administraţiile locale cu datorii mai vechi de 3 luni sunt obligate să actualizeze valoarea dărilor cu rata inflaţiei.

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar