La întâlnirea de astăzi cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, primarul Ion Lungu a atras atenţia că restanţele consumatorilor casnici au ajuns la 21 de milioane de lei, în condiţiile în care furnizorul de cărbune trebuie plătit cu o sumă dublă.
El a cerut înfiinţarea unor echipe comune Termica – asociaţii care să meargă din uşă în uşă pentru a încasa banii.
“Când staţi acolo la locul dvs. şi aşteptaţi să vină omul să plătească nu este suficient. Faceţi acele echipe mixte Termica, asociaţiile de proprietari, firme care vă ajută. Mergeţi din uşă în uşă şi convingeţi oamenii să plătească. Mi se pare un lucru sfidător, ştiu că e greu cu banii, dar noi, aici la Suceava, avem unul dintre cele mai mici preţuri la gigacalorie din ţară. Cei de la Termica trebuie să acţioneze oamenii în judecată, împreună cu dvs., asociaţiile de proprietari, să-i scoatem afară din casă pe cei care nu plătesc” , a spus Ion Lungu.
Directorul Termica Ovidiu Dumitrescu a precizat că va solicita asociaţiilor de proprietari „o implicare totală” pentru a stabili situaţia detaliată a datoriilor pe scări de bloc, în vederea întreruperii furnizărea agentului termic: “Vom fi nevoiţi să luăm măsuri de întrerupere a furnizării energiei termice, a încălzirii şi a apei calde, la scările de bloc care au restanţe foarte vechi şi la care nu se constată nici o tendinţă de plată, de recuperare a acestor restanţe. Vorbim despre acele scări unde nu întâlnim situaţii de genul că unul sau doi locatari nu au plătit de 5 ani şi pe scară este o datorie foarte mare. Va trebui să le întrerupem furnizarea, probabil începând cu 1 februarie pentru că altfel periclităm alimentarea cu energie termică a întregului oraş.
Prezent la întâlnirea de astăzi, prefectul Florin Sinescu a spus că fără un efort financiar din partea populaţiei, Termica nu va reuşi să treacă iarna: “Plata datoriei societăţii de termoficare se constituie din trei surse: subvenţiile pentru încălzire, sumele obţinute din vânzarea energiei electrice şi sumele încasate de la populaţie. Dacă pentru primele două componente există certitudinea asigurăriisumelor, populaţia însă are datorii vechi, din iarna trecută 2011-2012. Trebuie să facem acest efort pentru că a fost furnizat agent termic deci este o plată care este facturată şi în mod evident trebuie plătită. Există posibilitatea de a trece această iarnă, dar este nevoie de acest efort al asociaţiilor de proprietari pentru a susţine plata acestui cărbune necesar pentru asigurarea agentului termic la nivelul municipiului Suceava”.
Leave a Reply