full screen background image

Guvernul majorează cu 10% subvenţia pentru cazarea studenţilor

usv camin-2     Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2014 prevede o majorare cu 10% a subvenţiei acordate pentru cazarea studenţilor în cămine, iar circa 300 milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate anul viitor pentru lucrări de infrastructură la şcoli. Anunţul vine la o zi după protestul organizat de studenţi şi de elevi faţă de subfinanţarea Educaţiei.

“Suntem foarte avansaţi cu realocarea unor fonduri europene de la alte programe, în aşa fel încât aproape 300 milioane euro din fonduri europene vor fi în 2014 pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură în educaţie, la şcoli.

N-am tăiat de la educaţie şi sănătate şi nici n-o să tăiem vreodată. Creşterile salariale sunt exact în aceste două domenii, la rezidenţi şi la profesorii debutanţi, plus cei 10% creşterea subvenţiei pentru cămine”, a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern în care este adoptat bugetul de stat pentru anul viitor.

El a asigurat că ministrul delegat pentru Buget a alocat banii necesari pentru subvenţie.

Câteva mii de studenţi au ieşit miercuri în stradă pentru un protest faţă de subfinanţarea Educaţiei. Studenţii se declară “revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

“Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare”, se mai arată în comunicat.

Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR.

Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

comments

comments




Leave a Reply

avatar