full screen background image

Procesul pădurilor dintre silvicultori şi biserică a fost suspendat.

După un deceniu de contre şi acuzaţii, procesul dintre Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Regia Naţională a Pădurilor a intrat în acalmie.
Instituirea de Curtea de Apel Cluj a unei expertize în valoare de 31 de milioane de lei – care trebuie plătită în mod egal de cele 2 părţi – a mai tăiat din elanul Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, care a decis să nu achite aceşti bani.
Avocaţii Fondului Bisericesc afirmă că decizia Curţii “nu este corectă” deoarece numai Regia Pădurilor a solicitat efectuarea expertizei.
În aceste condiţii, pînă la verdicul Curţii de Casaţie şi Justiţie, procesul rămîne suspendat.
Neîntelegerile dintre silvicultori si biserică au la bază o miză uriaşă – retrocedarea a 166 de mii de hectare de pădure, estimate la aproximativ 4 milioane de euro.
Arhiepiscopia consideră că dreptul asupra acestor suprafeţe datează încă de pe timpului voievodului ŞTEFAN CEL MARE, care le-a dat drept de posesie clericilor de la mănăstirea Putna.
În replică, Regia Pădurilor susţine că, de-a lungul timpului, biserica a fost doar administrator numit şi nu proprietar al acestor păduri.

comments

comments




Leave a Reply

avatar