full screen background image

Oseminte din secolele 15-16, distruse de muncitorii de la IRE

Muncitorii care amenajează parcarile subterane din centrul municipiului Suceava au distrus astăzi un mormînt care datează din secolele 15–16.

Ei efectuau lucrări la un şanţ în care urma să fie băgat cablul electric care face legătura cu transformatorul ce va deservi zona modernizată.

Muncitorii de la o firmă suceveană care execută lucrări de instalaţii electrice, respectiv montarea nui transformator, au găsit în săpătura lor şi au ignorat ce au găsit, practic au găsit un schelet uman pe care l-au exacavat şi pe care l-au aruncat pe cele două maluri, sânga, dreapta.erau acolo şi fragmente de craniu proaspărt sparte. Dacă fragmentele osoase se iau în ansamblu se vede că era în întregime un schelet uman. Acesta era înhumat într-un cimitir ce exista în zona cuprinsă între zona cuprinsă între Biserica Sf. Nicolae, Consiliul Judeţean, Muzeul de Ştinţele Naturii, zona centrală. În aceea zonă a existant cândva o biserică ce avea altarul sub latura de nord a Muzeului de Ştinţele Naturii şi care avea în zonă firesc, un cimitir unde erau înmormântaţi enoriaşii Sucevei la acea dată, probabil sec 15, 16, cel târziu sec 17. firma care făcea acele săpături a urmat comanda şi indicaţiile unui beneficiar. În momentul în care acel beneficiar a cerut avizul, în acel aviz eliberat de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu, există o menţiune în partea a doua după ce se dă avizul se pune o condiţie prin care orice lucrări de săpături ce se vor executa în aceste zone asupra cărora s-a instituit regim de construire restrictivă, înţelegând prin aceasta tocmai aceea supraveghere arheologică. Deci, aceste lucrări tebuie anunţate în scris către Direcţia de Cultură şi ele vor fi efectuate numai sub supravegherea unui arheolog, în aşa fel încât ceea ce se găseşte să fie excavat. Muncitorul de la firmă nu avea de unde să ştie că ceea ce a găsit el în groapă erau resturi umane şi firesc le-a excavat. El putea să intrepreteze că sunt resturi de animale sau orice altceva. Un simplu muncitor de la IRE nu avea de unde să ştie că acele resturi erau umane”, a declarat pentru VIVA FM şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul Direcţiei de Cultură Suceava, Viorel Blănaru.

Săpăturile determinate de proiectul parcărilor subterane au scos pîna acum la iveală 5 morminte medievale, dintre care doar unul a fost transferat integral în carantina Muzeului de Istorie. Viorel Blanaru a mai spus că acum este importantă salvarea informaţiei ştiinţifice rămase şi extragerea rămăşiţelor umane, în ideea construirii unui osuar la Suceava.

comments

comments




Leave a Reply

avatar