full screen background image

Week-endul acesta, ascultătorii Viva FM au redescoperit ”Ținutul Mănăstirilor” din Bucovina!

În week-end-ul 5-6 mai 2017, câștigătorii campaniei de Paște derulată de Viva FM, extrași de Sofia Vicoveanca pe 14 aprilie, în emisiunea Dimineți Animate, au mers într-un tur al mănăstirilor din Bucovina.

Premiul oferit de Viva FM, încărcat de semnificații spirituale, a creat o experiență unică câștigătorilor noștri din Suceava, Botoșani și Iași. Laura Turza, Floarea Pitu și Aura Dîrjoancă, împreună cu perechile lor, au putut vizita locurile sfinte ce ne conectează la cele mai puternice emoții spirituale, parcurgând împreună cu echipa Viva FM un traseu reprezentativ: Mănăstirea Humorului – Voroneț – Moldovița – Sucevița – Putna – Bogdana – Dragomirna.

18378998_1503351269695329_1853232442_o

În drumeție ne-au fost alături partenerii noștri, DAREX AUTO, Complexul Turistic Lidana, Restaurant Eden Garden și Coliba Haiducilor!

Traseul nostru a început cu Mănăstirea Humor – una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina. Acolo am găsit ruinele vechii biserici la câteva sute de metri de lăcașul de cult, iar turnul mănăstirii deschis vizitei turiștilor ne-a oferit o priveliște încântătoare asupra zonei.

______________________________________________________________________________

Am continuat drumul nostru prin Bucovina cu un periplul la Mănăstirea Moldovița, ctitoria lui Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, în 1532. Dintre toate mănăstirile bucovinene, la Moldovița se păstrează cel mai bine pictura exterioară – pe care am putut-o admira împreună cu prietenii noștri ascultători. În același complex, mai există un muzeu care păstrează obiecte ce amintesc de școala mănăstirească și de cultura din acea vreme.

______________________________________________________________________________

Un alt reper important pe traseul nostru a fost Mănăstirea Voroneț  – una dintre cele este cunoscute monumente, mai ales pentru albastrul de pe pictura exterioară. Specialiștii încă nu au găsit combinația de culori care să rezulte o nuanță asemănătoare. La Voroneț se mai găsește scena Judecății de Apoi pictată într-un mod deosebit – ce ne-a fascinat.

18361090_1503359313027858_791075847_n

Am avut în vedere și Mănăstirea Moldovița una dintre cele mai importante și mai vechi așezări călugărești. Biserica este de asemenea una pictată la exterior și a fost construită în anul 1532 sub ctitoria lui Petru Rareș, având Hramul Buna Vestire. Stilurile arhitecturale bizantin și gotic au fost îmbinate pentru a crea una dintre cele mai frumoase mănăstiri ale Moldovei și un simbol al culturii religioase ortodoxe.

_____________________________________________________________________________

Pelerinajul a mers continuat cu Mănăstirea Sucevița atestată din anul 1582, localizată în apropiere de Rădăuți. Complexul mănăstirii are la bază o legendă, ce spune că, pentru răscumpărarea unor păcate, o femeie a adus, timp de 30 de ani, piatra pentru construcție cu carul sau tras de bivoli. Decorată cu picturi murale de interior și de exterior, mănăstirea este una dintre cele mai frumoase reprezentări ale stilului bizantin și gotic.

______________________________________________________________________________

Mănăstirea Putna a fost un alt punct de referință în turul pe care l-am realizat împreună cu ascultătorii noștri. Fiind una dintre cele mai cunoscute locașuri de cult de acest tip din Moldova, Mănăstirea Putna a fost construită în anul 1466, sub ctitoria lui Ștefan cel Mare. Mănăstirea ortodoxă de călugări are Hramul Adormirii Maicii Domnului și este un important centru cultural și artistic, nu numai religios, incluzând un muzeu bogat în lucrări ale călugărilor.
______________________________________________________________________________

Următorul popas a fost la Mănăstirea Bogdana, o mănăstire ortodoxă de călugări situată în municipiul Rădăuți (județul Suceava). Biserica mănăstirii a fost ctitorită de către voievodul Bogdan I (1359-1365), întemeietorul statului feudal moldovean, și a avut rolul de necropolă domnească. Ansamblul Mănăstirii Bogdana a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

_____________________________________________________________________________

Turul mănăstirilor din Bucovina organizat de Viva FM s-a încheiat cu o vizită la Mănăstirea Dragomirna, unică datorită faptului că este cea mai înaltă din țară. De asemenea, nu are pereții pictați, ci decorați cu gravuri. Mănăstirea are o formă îngustă și înaltă, fiind recunoscută pentru asta. Lângă lăcașul de cult este un lac care reprezintă o oază de liniște.

____________________________________________________________________________

Ne bucurăm că am putut redescoperit fascinantul Ținut al Mănăstirilor din Bucovina alături de ascultătorii noștri. Arhitectura impresionantă, sentimentul de liniște și relaxare, precum și experiență culturală unică a fost completată de bucuria întâlnirii ascultătorilor Viva FM.

Mulțumim încă o dată partenerilor noștri: DAREX AUTO, Complexul Turistic Lidana, Restaurant Eden Garden și Coliba Haiducilor!

comments

comments