full screen background image

Campanie de vaccinare aeriană a vulpilor, în judeţul Suceava

Până pe 1 iunie 2017, în judeţul Suceava are loc o campanie de vaccinare aeriană a vulpilor, face cunoscut Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Directorul executiv Ioan Corduneanu, informează că populaţia de vulpi constituie principalul rezervor de virus rabic din judeţul Suceava, iar prin muşcare boala se transmite animalelor sălbatice, animalelor domestice, dar şi oamenilor.

Scopul vaccinării este acela de a reduce sau chiar elimina riscul de răspândire a maladiei, folosită fiind metoda inovatoare a vaccinurilor antirabice orale.

DSVSA informează că, până pe 11 mai, “zborurile necesare pentru desfăşurarea acţiunilor de vaccinare vor fi efectuate de pe Aeroportul Iaşi, iar după această dată se vor distribui manual, la vizuină, a momelilor vaccinale”.

Corduneanu face apel la populaţie să nu pună mâna pe momelile vaccinale găsite intacte, ci să le lase neatinse, în locul respectiv.
Dacă sunt depistate în zonele frecventate de copii sau de animale de companie, momelile vor fi ridicate cu mâinile protejate cu mănuşi, după care vor fi duse în perimetrele împădurite.

În cazul în care momelile vaccinale descoperite întâmplător au învelişul distrus, va fi anunţat medicul veterinar din ce mai apropiată localitate.

În anul 2015, efectivul evaluat în judeţul Suceava era de 2.934 de vulpi, animalele găsindu-se pe 71 de fonduri de vânătoare.

Programul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfăşoară în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabiei.

comments

comments