full screen background image

Alegerea lui Macron ca președinte al Franței, o victorie asupra populismului și o ușurare pentru Europa (presă)

Alegerea centristului proeuropean Emmanuel Macron la președinția Franței în fața rivalei sale de extremă-dreapta Marine Le Pen constituie o victorie asupra populismului și o ușurare pentru Europa, dar greul abia acum începe pentru cel mai tânăr președinte al Franței, scrie luni presa străină și franceză, consultată de AFP.

În Franța, cotidianul Le Monde vede mai multe “motive de a relativiza acest succes”. “O mare parte dintre francezi nu a votat ‘pentru’ un candidat, ci împotriva extremei drepte”, indică publicația menționată, atrăgând atenția asupra nivelului record de absenteism și al voturilor albe și nule. Emmanuel Macron va fi “președintele a cărui legitimitate rezultată din urne va fi, probabil, cel mai rapid pusă în cauză”, consideră Le Monde.

Pentru cotidianul de stânga Libération este vorba de o “victorie sub presiune”, întrucât “absenteismul puternic, în pofida amenințării reprezentate de Frontul Național, reprezintă deja un semnal de nemulțumire față de noul președinte”.

Cotidianul de dreapta Le Figaro pune accent, la rândul său, pe absenteismul puternic, cel mai ridicat nivel din 1969, și pe fragmentarea electoratului în patru părți, anticipând alegeri legislative dificile pentru noul președinte.

În schimb, cotidianul economic liberal Les Echos salută “alegerea speranței” și o “nouă față a Franței — tânără, îndrăzneață, cuceritoare”.

Pentru cotidianul comunist L’Humanité, “o nouă luptă începe” pentru a “contesta politicile liberale anunțate de noul șef al statului”.

În Spania, ziarul El Pais titrează: “Franța l-a ales pe Macron și a respins populismul”. “Franța a spus nu. Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale, un proeuropean și fost bancher liberal, a oprit valul de nemulțumire populist care a triumfat în noiembrie alegerile prezidențiale din SUA și înainte de referendumul britanic”, scrie publicația spaniolă.

Ziarul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung titrează: “Europa evită coșmarul”. “Ceea ce era de neconceput a fost evitat: Franța nu va fi condusă de o femeie de extremă-dreapta. Victoria clară a lui Emmanuel Macron oferă încredere, dar, cu toate acestea, Europa nu trebuie să-și facă iluzii”, scrie același ziar.

Cotidianul de stânga german Tageszeitung consideră, de asemenea, că “victoria clară a lui Emmanuel Macron este o mare ușurare pentru Franța”.

În Elveția, ziarul Le Temps titrează: “Un om nou”. “Emmanuel Macron a câștigat pariul său nebunesc. Dincolo de nivelul ridicat de absenteism, de radicalizarea extremelor atât la stânga, cât și la dreapta și de dezintegrarea partidelor tradiționale, lecția principală a acestui 7 mai este că Franța a ales un om nou pentru a începe transformarea sa”.

“Mult noroc, dle Macron, veți avea nevoie”, îi urează publicația britanică The Guardian, care își exprimă totuși îngrijorarea față de nivelul record al extremei-drepte. “Orice alt rezultat ar fi fost un dezastru european și, încă o dată, din fericire, sondajele au avut dreptate”, adaugă The Guardian

În Rusia, cotidianul economic Vedomosti scrie că francezii au optat pentru un “candidat care reprezintă principiile de bază ale celei de-a Cincea Republici, guvernată de o elită calificată și angajată pe calea integrării europene”.

Publicația electronică Gazeta.ru subliniază faptul că noul președinte “va trebui să răspundă la cererea de schimbare, nu atât să lupte împotriva unui program conservator, cât împotriva așteptărilor negative și a riscului de deja vu”.

Ziarul american The New York Times vede în victoria lui Macron “o mare ușurare pentru Europa”, dar avertizează că președintele ales se va confrunta cu “provocări considerabile”. “El preia conducerea unei națiuni profund divizate, așa cum sunt SUA și Marea Britanie și alte mari democrații”. Scorul Marinei Le Pen în al doilea tur de scrutin demonstrează cât de mare este “disperarea celor pe care ea îi numește cei uitați”, mai scrie cotidianul citat.

Potrivit Washington Post, “Franța a ignorat sirenele populismului de dreapta, care au încântat alegătorii din Statele Unite și Marea Britanie”. Acest rezultat este un “nou semn că ascensiunea lui Donald Trump nu este un precursor al unei noi forme necunoscute de naționalism. Deocamdată, centrul rezistă, pluralismul rezistă și extrema-dreaptă este încă sub control”, scrie ziarul american.

În schimb, canalul de televiziune american Fox News consideră că “Franța a adoptat soluția cea mai ușoară și a votat pentru același lucru”.

AGERPRES

comments

comments