full screen background image

Trei sferturi din ambulanţele din România ar trebui scoase din uz

Aproape trei sferturi din ambulanţele din România sunt mai vechi de şapte ani şi ar trebui scoase din uz. În unele judeţe, sunt maşini care au la bord un milion de kilometri şi au nevoie de reparaţii o dată la câteva zile. Autorităţile promit că anul acesta vor cumpăra patru mii de ambulanţe noi. Iar licitaţiile au fost deja demarate.

Silviu Popescu este şofer la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov de 12 ani. Salvarea pe care o conduce a fost pusă în uz cu trei ani înainte să se angajeze el. Potrivit normelor europene, ar fi trebuit casată de mult. De altfel, în unele locuri, vopseaua e sărită iar tabla, ruginită.

„Are în jur de 400 şi ceva de mii de kilometri, dar vă daţi seama că această maşină a funcţionat zi şi noapte. În Uniunea Europeană, aceste maşini se înlocuiesc”, spune acesta.

„Parcul auto de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov numără 182 de ambulanţe. Dintre acestea, cele mai vechi ambulanţe sunt din anul 2001. Trebuie înlocuite în jur de 42 de ambulanţe cât mai repede”, precizează Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

La Iaşi, situaţia e şi mai gravă. Aproape toate cele 66 de ambulanţe ar trebui trimise la fier vechi, pentru că au parcurs mai mult de 500 de mii de kilometri. Din cauza uzurii, în fiecare zi, cel puţin zece maşini sunt în service pentru reparaţii.

În Dolj sunt 56 de autosanitare. Mai mult de jumătate au depăşit de asemenea pragul de 500 de mii de kilometri. Unele au chiar de două ori mai mulţi kilometri la bord.

Alt judeţ, aceleaşi probleme. În Timiş sunt 72 de ambulanţe. Aproape 50 ar trebui casate. Ultimele autosanitare noi au fost trimise aici acum doi ani. Erau, însă, doar două.

La nivel naţional, sunt 2.085 de ambulanţe. 1.543 dintre ele, adică 74 la sută, au peste şapte ani vechime.

comments

comments




Leave a Reply

avatar