full screen background image

Noul regizor al trupei de teatru ”Fabulinus”, Ioan Crețescu: ”Este foarte greu să faci ceva după ce înainte a fost altcineva mult mai interesant…”

cretescu

Trupa de teatru “Fabulinus”, Casa de Cultură a Studenților Suceava și Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava au organizat premiera noului spectacol “Substantiv Feminin”. Spectacolul s-a jucat pe scena Auditoriumului “JOSEPH SCHMIDT” al Universităţii Sucevene, pe 17 și 18 martie.

În cadrul emisiunii VIVA FLASH, Mihaela Brăteanu a vorbit cu noul regizor al trupei de teatru ”Fabulinus”, Ioan Crețescu. Întrebat de piesa ”Substantiv Feminin”, acesta a spus: ”Este o piesă ca un șpriț de vară, la care lumea vine, relaxată, se așează și se distrează sau se destinde, se simte bine. Noi cu piesa noastră nu ne propunem să băgăm în față anumite probleme, pur și simplu tratam într-un mod ironic, conceptul despre putere, tratam diferența dintre esență și aparență, totul într-o scară ironică și este o situație ipotetică dar la care lumea răspunde destul de bine și trebuie tratată ca atare… e ca atunci când vine primavăra, se redeschid terasele și toată lumea așteaptă să se destindă.”

Legat de publicul sucevean, care a văzut deja piesa ”Substantiv Femnin”, pusă în scenă de actorii teatrului ”Fabulinus”, regizorul Ioan Crețescu a spus: ”Au fost cuprinse toate categoriile de vârstă, de la vârsta de liceu în sus. […] I-am simțit că s-au distrat, că au primit foarte bine piesa și ar mai fi vrut, chiar mă întrebau când va fi partea a doua. Partea a doua încă nu e.”

La începutul acestui an universitar Ioan Crețescu a primit ștafeta regiei teatrului ”Fabulinus” de la regizorul Ion Sapdarul. Legat de modul cum a fost primit de actori, Ioan Crețescu a spus: ”Eu îl știam de dinainte pe cel care s-a ocupat ca și regizor de trupa de teatru Fabulinus, este un foarte bun prieten de-al meu, în regia căruia cred că am jucat în vreo șaptesprezece spectacole. Domnul Ion Sapdarul pe care l-aș putea numi părintele meu spiritual, este primul om din Teatrul Național din Iași pe care l-am văzut în ziua în care am dat admiterea la facultate. Pe actorii teatrului ”Fabulinus” îi știu de vreo trei ani de zile. Este foarte greu să faci ceva după ce înainte a fost altcineva mult mai interesant și cu un CV mult mai bogat. […] Este foarte greu pentru cineva din breasla noastră să se măsoare, cel puțin la nivel de CV, cu domnul Ion Sapdaru.”

În ceea ce privesc planurile de viitor al trupei de teatru de la USV, noul regizor intenționează să facă o nouă preselecție. Majoritatea actorilor încheie anul acesta studiile iar trupa trebuie împrospătată.

comments

comments