Liber la anonimat

Doza de educaţie (DDE) – Săptămâna trecută, pe 30 ianuarie, s-a marcat Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală. Și nu s-a marcat doar în școală, prin tot felul de activități de prevenire a violenței, ci și la minister. Al Educației și Cercetării. E drept că la o zi distanță, pe 31 ianuarie, când domnul Daniel David și-a exprimat bucuria pentru faptul că Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă.

Mai exact, în esență, este vorba de a se accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă. De asemenea, prin acest act normative, sunt introduse instrumente de prevenție și de protecție a victimelor hărțuirii. Nu-i rău faptul că victimele pot să facă sesizări anonime, mai ales când vine vorba de relații între elevi și profesori. În care profesori, de pe poziția de putere dată de înălțimea catedrei, hărțuiesc. Pe de altă parte, sesizări anonime fiind, mă întreb cu vor putea fi identificate victimele, pentru a putea fi sprijinite mai apoi.

Decizia aceasta îmi pare mai degrabă un soi de bau-bau necesar, pentru a descuraja orice tip de hărțuire, de teama de a nu fi subiectul unei sesizări, la liber de acum. Adică e un instrument bun de prevenire. Cu toate că, de cele mai multe ori, hărțuitorii nu se prea împiedică de astfel de instrumente, ci învață doar să le ocolească mai bine.

O completare utilă a acestui instrument, mi s-ar părea educația făcută în școală în direcția prevenirii situațiilor în care ai putea deveni victimă. De la educația pentru sănătate (ce îmbracă frumos și educația sexuală), la educația emoțională. Cele care ar putea să-ți utilize dezvoltare personală cu căi de a-ți gestiona emoțiile adecvat, de a-ți crește suficient stima de sine încât să nu accepți umilirea sau hărțuirea.

Dar pare-se că se întrevăd ceva licări de speranță și pentru acest tip de educație făcută mai structurat în școală, pe proiecția noilor planuri-cadru de la liceu… Măcar la liceu, dacă structura încă lipsește în clasele primare și gimnaziale.

Așadar… anonimatul în astfel de cazuri va fi acceptat. Să sperăm că nu vor lucra non-stop comisiile de etică din școli să scoată din baltă „pietre aruncate de nebuni”, ci dimpotrivă, va scădea numărul cazurilor de hărțuți și hărțuitori.

prof. Maria Adriana Nichitean

Ascultă episodul
Pauză
Sorry, no results.
Please try another keyword

    Distribuie


    Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php on line 223

    Warning: Undefined array key -1 in /var/www/clients/client1/web1/web/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php on line 695

    Din aceeși categorie

    Programele ”De-a arhitectura”, gratuite pentru școlile de stat

    În înjurături să ne batem!

    Algoritmii nu rezolvă temele pe care ți le dă viața

    Ficusul de la Cotroceni a zburat de toți banii…

    Emisiuni sugerate

    FAKE NEWS - pamflet