În Parcul Universității din municipiul Suceava s-a organizat, în perioada 26-30 august, Festivalul “Cultură în Parc”. Acesta este activitatea principală din cadrul proiectului cu același nume, finanţat de către EEA Grants – Programul “Promovarea Diversității în Cultură și Artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Ministerul Culturii, Unitatea de Management a Proiectului.
Obiectivul general al proiectului este crearea și menținerea condițiilor pentru păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității minorităților, în special a romilor, consolidarea dialogului intercultural, cât și promovarea tinerilor artiști la nivel regional.
Organizatorul acestui festival este Asociația Ghizilor din Bucovina care, împreună cu alți colaboratori, reprezentanți ai minorităților participante in proiect, au reușit să atingă obiectivele proiectului, cât și indicatorii acestora.
Mai exact, în cadrul celor cinci seri culturale, s-au prezentat câteva elemente din cultura minorităților aflate pe arealul Bucovinei, s-a creat dialog intercultural, dar, de asemenea, s-au promovat artiști etnici.
În prima seară a festivalul, au fost expuse 110 fotografii si 16 tablouri pictate sau desenate.
De asemenea, au fost prezentate modele de origami si pictură armenească.
În total, au fost 13 artiști participanți la acesta expoziție.
Tot în cadrul acelei seri, au fost expuse 12 videoclipuri sau scurtmetraje despre etnicii prezenți în Bucovina.
Seara degustărilor culinare a fost întâmpinată cu bucurie de publicul larg, fiind puse spre degustare 23 de feluri de produse tradiționale.
Se pot aminti caciulile rusești, papanași, cozonac, saviacul (placintă cu brânză), baclava, clătite cu miere și nucă, găluște cu prune, cornulețe, nuci si multe altele.
Muzica și dansurile tradiționale, prezente în cea de-a treia și a patra seara, au adunat 90 de artiști dornici să se afirme.
Toți au fost îmbracați în costume tradiționale, iar spectacolele oferite de aceștia au încantat publicul larg.
S-au prezentat, în total, șapte tipuri de dansuri tradiționale.
Seara invitaților speciali a fost deschisa de Marian Hadenko și echipa lui din Ucraina, un om ce își merită titulul de artist al poporului.
Caius Hera și Lazăr Constantin ne-au dus prin secole demult trecute, prin muzica cântată la un instrument domol – lăuta.
Apoi s-a trecut iar granița, cu Tatiana Podoleac, membră a Filarmonicii din Chișinău, care a cântat la harpă.
Au urmat alți invitați deosebiţi, sosiți de la Timișoara, care, în premieră pentru Suceava, au cântat la duduk, instrumentul armenesc realizat din lemn de cais. Vioara nu a sunat nicicând mai bine alături de duduk.
După lăsarea serii, și-au pregătit concertul cei de la Mike Godoroja&Blue Spirit și Canaf Excentric Band.
Tot în cadrul acestui festival, s-au prezentat numeroase instrumente muzicale și anume: duduk, tav shvi, harpa, lauta, vioară, muzicuță, acordeon, fluier, etc.
Pe parcursul celor cinci seri, au fost prezente aproximativ 1.000 de persoane, fiecare ducând acasă mesajul că în Suceava a avut loc Festivalul “Cultură în Parc”.
Colaboratorii proiectului au fost Asociația Obcinele Poiana Micului, Partida Romilor Pro Europa Suceava, Casa de Cultură A Studenților Suceava, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Romania – filiala Fălticeni, Asociația Culturală Kolomeika – Siret, Uniunea Armenilor din Romania – filiala Iași, Forumul Democrat al Germanilor din România – Forumul Regional Bucovina, Universitatea “Ștefan cel Mare”.
Radio VIVA FM a fost partener media al manifestării.